Prima pagină D:News

Afganistanul a devenit raiul leoparzilor zăpezii

Redactia Descopera.ro | 07.16.2011 | ● Vizualizări: 167
Afganistanul a devenit raiul leoparzilor zăpezii     afganistan, leopardul zapezii, coridorul wakhan, rezervaţie + zoom
Galerie foto (1)

Specialiştii din cadrul Wildlife Conservation Society au descoperit cu bucurie o populaţie sănătoasă şi viguroasă de leoparzi ai zăpezii, undeva în zonele sălbatice din nord-estul Afganistanului. La ora actuală se estimează că un efectiv de 4.500-7.500 de leoparzi mai supravieţuiesc în 12 ţări asiatice.

"Se pare că există speranţă îndreptăţită pentru leoparzii zăpezii din Afganistan. În prezent, scopul nostru este acela de a asigura un viitor sigur acestor animale magnifice, odată cu prezervarea habitatului lor", declară Peter Zahler cercetător WCS.

Braconajul pentru blănuri este cel mai mare pericol la adresa leoparzilor din Coridorul Wakhan din Afganistan. Un alt pericol este reprezentat de păstorii locali care pun capcane pentru leoparzi, felinele urmând a fi vândute în reţelelor de trafic ilegal cu animale protejate de lege.

Un program derulat de Wildlife Conservation Society a dus la crearea a 59 locuri de muncă pentru paznicii care vor supraveghea regiunea şi vor învăţa comunităţile locale despre importanţa acestui prădător..
Populaţia mondială de leoparzi ai zăpezii a scăzut cu mai mult de 20% în intervalul ultimilor 16 ani.

Sursa: Discovery News