Prima pagină D:News

Viitorul industriei auto: maşinile electrice încărcate wireless (VIDEO)

07.22.2011 | ● Vizualizări: 1038
Viitorul industriei auto: maşinile electrice încărcate wireless (VIDEO)     automobil, electric, benzina, masina, autovehicul, masina electrica, incarcare, baterie, wireless + zoom
Galerie foto (1)

Acum mai bine de un secol se inveta primul automobil care funcţiona pe baza unor motoare termice. Tehnologia a evoluat, motoarele şi maşinile au evolut, iar astăzi am ajuns să discutăm despre automobilul electric. Multe dintre acestea au ieşit sub formă de prototipuri, dar câţiva producători auto au decis să scoată pe piaţă modele de serie. Unul dintre inconvenientele maşinilor electrice îl constituie reîncărcarea bateriilor, proces care durează mult şi care solicită conectarea la o priză. Acest lucru ar putea fi depăşit în curând, graţie unei metode wireless de reîncărcare a bateriilor maşinilor electrice.

Această tehnologie este deja aici, fiind implementată înautomobilul Citroen C1 de o companie britanică. Astfel, spredeosebire de maşinile electrice obişnuite, aceasta nu necesităconectarea la o priză.

"Încărcarea bateriilor se face fără fir. Parchezi, scoţicheia din contact şi reîncărcarea începe automat", a declaratAnthony Thomson, director executiv HaloIPT, compania britanică ce ainstalat această tehnologie.

Procesul foloseşte inducţia electromagnetică pentru a transferaenergia electrică dintr-un suport fixat în asfalt către unulpoziţionat sub maşină. Acest sistem ar putea fi instalat înparcările supermarketurilor sau în garaje, iar atunci când şoferulparchează, cei doi suporţi se aliniază şi doar cu o apăsare debuton, reîncărcarea bateriilor începe.Fenomenul de inducţie electromagnetică a fost descoperit defizicianul britanic Michael Faraday în 1831. El a dscoperit faptulcă două foiţe poziţionate foarte aproape una de cealaltă şi uncurent electric ce trece doar prin una dintre aceastea dau naştereunui câmp magnetic. În cazul reîncărcării unei maşini, cele doifoiţe sunt încastrate într-un suport. Sistemul a fost dezvoltat deUniversitatea din AUckland, Noua Zeelandă şi comercializat deHaloIPT.

Oficialii HaloIPT au declarat că energia electrică poate fitransmisă şi în condiţii nefavorabile ale vremii. Suporţii rămânperfect operaţionali şi siguri în orice condiţii, transmiţândenergia chiar şi printr-un strat de zăpadă. De asemenea, cei de laHaloIPT cred că lucrurile se vor îmbunătăţi în viitor şi vor apăreao mulţime de staţii de reîncărcare în majoritatea oraşelor mari.

Autobuzele dinItalia

O "flotă" de autobuze echipate cu suporţi traversează două oraşeitaliene, Genova şi Torino, încă din 2002. Suporţicorespunzători au fost încorporaţi în pavajul anumitor staţii aleautobuzelor pentru a încărca vehiculele.

"Autobuzele sunt dotate cu semne care indică faptul că suntelectrice, iar oamenii spun că le place să circule cu ele, având învedere că aceste autobuze sunt mai silenţioase decât cele cefuncţionează pe motorină" a mărturisit Mathias Wechlin de laConductix-Wampfler, o companie germană care promovează aceastătehnologie.

Wechlin a adăugat că pe timpul încărcării oamenii stau îninteriorul autobuzelor, lucru care, spune el, este absolut sigurdin moment ce intensitatea câmpului magnetic produs este înlimitele recomandate de Comisia Internaţională privind protecţiaîmpotriva radiaţiilor neionizante (ICNIRP).

Cu toate că problema de siguranţă poate părea într-adevărîngrijorătoare, profesorul Paul Mitcheson de la Colegiul Imperialdin Londra, care a studiat efectele electromagnetismului asupraoamenilor, spune că nu ar trebui să fie nicio problemă.

"Întregul concept de încărcare wireless, în mod eficient, avehiculelor se bazează pe câmpul din apropiere şi racordareaneradioactivă de cuplare între punctul de încărcare şi receptorulde pe vehicul. Nu este posibil să proiectăm un sistem care nu emitedeloc radiaţii. Dar un sistem bine conceput poate avea nivelurineglijabile de radiaţii, cu mult sub limitele de siguranţăprevăzute de către IEEE (Institutul de Inginerie Electrică şiElectronică)," a adăugat Wechlin.

Sistemul wireless creşte semnificativ timpul defuncţionare al autobuzui, datorită faptului că nu mai are nevoie săse retragă la depou la fiecare câteva ore pentru reîncărcare şischimbarea bateriei. Astfel, autobuzele sunt încărcate lasfârşitul traseului, procedura durând între 5 şi 10 minte. În acestfel ele pot circula de la ora 7 până la 20 fără întrerupere.

Inducţia electromagnetică nu este singura metodă de reîncărcarefără fir. Compania WiTricity, creată de Marin Soljacic, profesor laMIT, a brevetat o nouă metodă de transfer a energiei electrice fărăfir în cantităţi şi la distanţe mult mai mari comparativ cuinducţia. Tehnica poartă denumirea de rezonanţă magnetică de înaltăperformanţă şi implică alinierea câmpurilor magnetice a doi suporţicu o frecvenţă apropiată.

"Când cuplezi un suport în perete, electrictatea care trece prinacesta este convertită într-un câmp magnetic ce rezonează la oanumită frecvenţă. El crează un al doilea câmp magnetic careoscilează în jurul celei de-al doilea suport care este plasat submaşină şi care va fi convertit în electricitate ce va reîncărcabateria", a declarat Eric Giler, director executiv WiTricity.

Succesul acestui sistem a fost salutat de constructorul japonezToyota, care în martie 2011 a semnat un contract cu cei de laWiTricity.

Indiferent de sistemul folosit, producătorii de maşini speră caintroducerea încărcării fără fir a maşinilor electrice va conducela adoptarea lor pe scară mai largă, reducând dependenţa depetrol.

Sursa: BBC News