Prima pagină D:News

A fost descoperita mutaţia genetică ce determină lipsa amprentelor

Redactia Descopera.ro | 08.06.2011 | ● Vizualizări: 265
A fost descoperita mutaţia genetică ce determină lipsa amprentelor      genetica, amprente, adermatoglifie, mutatie + zoom
Galerie foto (1)

În lume, există oameni care s-au născut fără amprente, datorită unei mutaţii, aceasta fiind o situaţie care creează probleme la controlul de frontieră, dar si o provocare pentru geneticieni.

Amprentele - linii cu un desen specific pe partea inferioară a mâinii - se formează, in mod normal, la jumătatea perioadei de sarcina, fiecare individ având un set unic (chiar şi gemenii identici), ceea ce le face un mod ideal, uşor şi rapid, de identificare a persoanelor.

Funcţia biologică a amprentelor rămâne una controversată. Mult timp s-a crezut că acestea ajută la îmbunătăţirea capacitatii de apucare a mâinii, dar un studiu recent sugerează mai degrabă că ele reduc frecarea dintre piele şi o suprafaţă şi pot creşte sensibilitatea tactilă.

Până în prezent, membrii a cinci familii au fost diagnosticaţi cu adermatoglifie (absenţa totală a amprentelor).

Eli Sprecher de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, a studiat, alături de colegii săi, trei generaţii ale unei astfel de familii şi a descoperit că toţi membrii familiei care suferă de această afecţiune prezintă o mutaţie a genei SMARCAD1.

Gabriele Richard, care cercetează dermatologia şi genetica în cadrul companiei GeneDX din Gaithersburg, SUA, consideră că este puţin probabil ca aceste descoperiri să îi ajute pe cei care suferă de adermatoglifie să îşi dezvolte amprente.

Dar Sprecher crede că identificarea genei SMARCAD1 s-ar putea dovedi utilă sub alte aspecte. Gena codifică sinteza anumitor proteine, iar studiul acestora ar putea duce la descoperirea unor tratamente pentru afecţiuni mai comune decât adermatoglifia.

Sursa: New Scientist