Home » D:News » În China a fost interzis un festival la care se consuma carne de câine

În China a fost interzis un festival la care se consuma carne de câine

În China a fost interzis un festival la care se consuma carne de câine
Publicat: 22.09.2011
Guvernul chinez a interzis un carnaval tradiţional din estul ţării, pe motiv că la acest eveniment câinii erau sacrificaţi şi consumaţi în plină stradă.

Tradiţia din Qianxi, provincia Zhejiang, datează de acum 600 de ani. Atunci localnicii au sărbătorit o victorie militară locală, iar evenimentul a continuat să fie celebrat anual în luna octombrie.

În anii ’80, târgul tradiţional a fost înlocuit de unul modern, dar obiceiul legat de consumul cărnii de câine a persistat.

Cu toate acestea, acum câţiva ani, comercianţii au început să măcelărească animalele vii pe străzi, pentru a le dovedi cumpărătorilor că marfa lor este proaspătă.

Imaginile surprinse de la eveniment, care circulă online prin intermediul blogurilor, au avut un impact atât de mare, încât guvernul a luat decizia de a interzice festivalul.

În China, relaţiile dintre oameni şi câini îmbracă uneori aspecte neobişnuite ţinând de contextul politic. De pildă, după 1949, deţinerea unui câine de companie a fost mult timp interzisă, pe motiv că era un obicei burghez decadent. Cu toate acestea, în ultimii ani, odată cu dezvoltarea clasei de mijloc, deţinerea câinilor de companie a devenit iarăşi un obicei des întâlnit.

La fel şi activismul online, care câştigă teren în China, uneori având efecte puternice – după cum arată recenta întâmplare privind interzicerea festivalului din Qianxi.

Însă, deşi guvernul a încurajat oamenii să folosească internetul pentru a demasca abuzul de putere şi corupţia, totuşi moderează drastic comentariile, iar uneori îi arestează pe cei care critică sistemul.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase