Home » D:News » Adulţii care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte au un risc crescut de atac vascular cerebral

Adulţii care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte au un risc crescut de atac vascular cerebral

Adulţii care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte au un risc crescut de atac vascular cerebral
Publicat: 11.06.2012
Chiar dacă nu au probleme cu greutatea şi nu au antecedente de atac vascular cerebral în familie, persoanele de vârstă mijlocie sunt mai predispuse la această afecţiune dacă nu dorm suficient, arată un studiu american recent.

Un studiu realizat în SUA a urmărit, timp de trei ani, peste 5.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 45 de ani şi vârsta pensionării

Cercetătorii de la Universitatea Alabama, autorii studiului, au observat că, în comparaţie cu participanţii care dormeau 9 ore, participanţii care dormeau mai puţin de 6 ore noaptea erau mult mai predispuşi să prezinte simptome precum amorţeală şi slăbiciune într-o jumătate a corpului, ameţeală, deteriorarea bruscă a vederii sau pierderea subită a capacităţii de a se exprima verbal sau în scris.

Toate aceste simptome pot anunţa un atac vascular cerebral.

Participanţii au fost împărţiţi în 5 grupuri, în funcţie de cât de mult dormeau noaptea, şi au fost rugaţi să comunice, la fiecare şase luni, detalii despre starea lor de sănătate, inclusiv simptome precum cele menţionate mai sus.

Chiar şi după ce specialiştii au luat în considerare alţi factori de risc cunoscuţi, precum vârsta, greutatea şi hipertensiunea arterială, a reieşit că lipsa somului, în sine, este un factor care sporeşte riscul apariţiei AVC.

Studii anterioare evidenţiaseră că o calitate proastă a somnului (datorată, de exemplu, apneei – oprirea temporară a respiraţiei – în timpul somnului) măreşte riscul AVC, iar un număr de ore de somn prea mic (sub 6) sau prea mare (peste 9) sporeau, de asemenea, riscul.

Acest nou studiu, însă, este primul care se concentrează asupra simptomelor timpurii ce pot anunţa apariţia unui AVC, simptome care adesea sunt ignorate şi nu sunt comunicate nici medicului de familie.

Cercetătorii intenţionează să continue monitorizarea participanţilor pe parcursul mai multor ani, pentru a observa care este incidenţa AVC în cele cinci grupuri şi a afla dacă, ţinând seama de simptomele timpurii descrise, ar putea fi prevenit atacul vascular cerebral.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase