Home » D:News » Un nou studiu oferă indicii cu privire la anxietatea femeilor

Un nou studiu oferă indicii cu privire la anxietatea femeilor

Publicat: 18.07.2012
Un nou studiu oferă indicii cu privire la anxietatea femeilor
Noi cercetări vin să susţină ideea conform căreia femeile sunt multa mai predispuse să dezvolte tulburări de anxietate decât bărbaţii.

„Tulburările de anxietate se manifestă de două ori mai des la femei decât la bărbaţi, iar noi nu cunoaştem încă motivul”, a declarat Dr. Kim Felmingham de la Universitatea din Tasmania.

Tulburările de anxietate pot duce la stres post traumatic, tulburări de panică, de anxietate generalizată, depresie majoră şi fobie socială. Cele mai comune simptome ale tulburărilor de anxietate sunt cele de excitare, tremurat, transpiraţie excesivă sau panică. De asemenea, oamenii anxioşi tind să gândească negativ sau să aibă previziuni catastrofale care să întreţină starea de excitare. În cazul stresului post traumatic este posibil ca imaginile unei traume să revină mereu în minte.

Unii specialişti sunt de părere că tulburările de anxietate par a fi mai frecvente la femei deoarece ele discută mult mai deschis despre problemele lor, în comparaţie cu bărbaţii. Dr. Felmingham spune că explicaţia ar putea fi una plauzibilă, doar că ea nu explică diferenţa mare de gen. Ca urmare a acestui fapt el a testat o teorie biologică pentru a explica de ce femeile sunt mai predispuse la aceste tulburări.

Studii anterioare au descoperit că amintirile asociate emoţiilor, în special cele negative, sunt rememorate mult mai uşor decât cele neutre. În plus, cu cât emoţia este mai puternică, cu atât amintirea este mai bine consolidată, putând fi amintită în detaliu. Din acest motiv, Felmingham crede că este posibil ca femeile să experimenteze o excitabilitate mai mare decât bărbaţii, lucru care duce la o memorie emoţională mai puternică.

Plecând de la această ipoteză, specialiştii au analizat 80 de femei şi bărbaţi clinic sănătoşi. După ce subiecţii au privit fie imagini neutre, fie unele negative, specialiştii le-au măsurat nivelul hormonului cortizol din salivă. Imediat după ce au văzut imaginile, după ce memoria lor emoţională a fost consolidată, jumătate din indivizi au fost rugaţi să stea cu mâinile în apă cu gheaţă, timp de 3 minute, pentru ca nivelul lor de excitabilitate să crească. Ceilalţi subiecţi au fost rugaţi să îşi ţină mâinile în apă caldă, acţionând ca un grup de control.

La doi ani de la acest test, participanţii au fost rugaţi să noteze ce imagini îşi amintesc. Atât femeile, cât şi bărbaţii care au stat cu mâinile în apă cu gheaţă şi care aveau un nivel ridicat de cortizol şi-au amintit imaginile negative mult mai bine decât pe cele neutre. Dar, în ciuda faptului că excitabilitatea femeilor era la fel de mare ca a bărbaţilor, ele şi-au amintit mult mai multe imagini negative. Specialiştii spun că cercetarea sugerează existenţa unui mecanism care le face pe femei să fie mai predispuse la tulburări de anxietate. Cu toate acestea, mecanismul nu a putut fi identificat sau explicat.

Sursa: ABC Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase