Intr-adevar, cazul Roswell a devenit unul de notorietate in 1947, odata cu prabusirea in desertul New Mexico din Statele Unite a unui obiect zburator neidentificat. Misterele care planeaza in jurul acestui eveniment au fost amplificate si de reactia armatei americane care, prin oficialii ei, a declarat initial ca a capturat o nava extraterestra, pentru ca apoi sa nege cu vehementa existenta acestui caz. Intamplarea a constituit subiectul multor anchete de-a lungul timpului, un raspuns clar asupra a ceea ce s-a intamplat in acele zile nefiind oferit nici pana in prezent. Cert este ca, din acel moment, zeci de cazuri OZN, cele mai multe dintre ele descriind nave de forma discoidala, au fost semnalate in fiecare an, in orice colt al planetei.
Si totusi, astfel de relatari nu sunt o creatie a secolului XX. Intamplator sau nu, descrieri ale unor fenomene neobisnuite in care sunt implicate obiecte zburatoare par a fi existat de inca din cel mai vechi timpuri. Este posibil ca in Evul Mediu, spre exemplu, sa fi avut loc intalniri de gradul III ? Este evident faptul ca oamenii de atunci nu aveau nici un fel de cunostiinte despre nave zburatoare, cu atat mai mult despre entitati din alte lumi. Relatarile lor, multe dintre ele transpuse in arta, ridica totusi multe semne de intrebare.
Marturii enigmatice din trecut
Anul 776, castelul Sigiburg, Franta. Profitand de lipsa imparatului Carol cel Mare, aflat in razboi cu cetatile italiene, trupele saxone asediaza Sigiburg cu intentia de a-l recuceri de sub ocupatia franca. Desi sortii inclinau de partea saxonilor, un fenomen misterios avea sa opreasca atacul si sa determine retragerea atacatorilor. Martorii declara ca, la un moment dat, pe cer si-au facut aparitia mai multe discuri luminoase, pe care localnicii le-au numit scuturi de foc, si care, se pare, ca pluteau deasupra bisericii din cetate. Inspaimantati, saxonii vor arunca armele si se vor retrage in dezordine fiind convinsi ca au asistat la o manifestare a fortei divine. Evenimentul avea sa fie redat intr-un manuscris celebru, Annales Laurissenses, unul dintre cele mai importante documente medievale privind domnia lui Carol cel Mare. (vezi foto)
Triumful verii se numeste o tapiserie celebra aflata in prezent la Bayerisches National Museum din Munchen. Creata la Bruges in 1538, tapiseria prezinta imaginea unei sarbatori inchinata recoltei. Pe fundal, cerul este brazdat de mai multe obiecte discoidale, asemanatoare cu ceea ce astazi numim, obiecte zburatoare neidentificate. (galerie foto)
Madonna cu pruncul este un tablou celebru realizat in secolul al XV-lea de catre pictorul italian Domenico Ghirlandaio (1449-1494). In prezent, pictura este expusa la Palazzo Vechio, Florenta. In spatele Fecioarei Maria, se poate lesne observa un obiect in forma de disc, inconjurat de raze luminoase care se afla pe cer. Tot pe fundal, un barbat insotit de un caine pare sa fie total distras de aparitia neobisnuita. (galerie foto)
Glorificarea Euharistiei sau a Sfintei Liturghii, este o alta pictura realizata de un artist italian, Bonaventura Salimbeni, in 1600. Expusa in biserica San Lorenzo din Montalcino, Italia, creatia prezinta in centru un obiect perfect sferic, metalizat, cu doua antene. Criticii de arta considera obiectul ca fiind o forma stilizata a pamantului.(galerie foto)
Viata Fecioarei Maria este o tapiserie realizata in 1330,si expusa astazi in biserica Notre Dame din Beaune, Franta. Pe fundalul imaginii se observa un obiect de forma disc, plutind pe deasupra caselor orasului.(galerie foto)
Crucificarea este o alta pictura religoasa, realizata in 1350, care se afla in manastirea Visoki Decani din regiunea Kosovo. In stanga si in dreapta imaginii se afla doua obiecte in care sunt ilustrate mici siluete umane.
O icoana asemanatoare, din secolul al XVII-lea, se afla in catedrala Mtskheta din Georgia.(galerie foto)
Un desen misterios, reprezentand uriase globuri negre care au aparut in orasul Basel, a fost creat de Samuel Coccius in 1566. Tabloul este expus in Biblioteca Centrala din Zurich.(galerie foto)
"Le Livre Des Bonnes Moeurs", Cartea Bunelor Moravuri scrisa de Jacques Legrand in 1338, a constituit subiectul multor dispute de-a lungul vremii. Intr-una dintre imaginile care ilustreaza cartea apare un ciudat obiect sferic de dimensiuni uriase. Desi se considera ca desenul reprezinta un balon, in Franta secolul al XIV-lea nu existau asemenea obiecte.(galerie foto)