Home » Istorie » Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!

Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!

Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!
Publicat: 21.04.2023
Pe 21 aprilie, în anul 753 î.e.n., Romulus punea piatra de temelie a Romei, oraş care de-a lungul istoriei avea să fie capitala unei monarhii, a unei republici şi a unui imperiu.

Ab urbe condita! Astfel a răsunat deasupra celor Şapte Coline, strigătul triumfător în latină care anunţa fondarea Romei în anul 753 înainte de Hristos. Conform miturilor Lumii Antice, Roma a fost întemeiată şi ridicată la rang de capitală în data de 21 aprilie 753 de către doi fraţi gemeni, cu atribute de semizei. Este vorba evident de Romulus şi Remus.

 

 

Tot conform legendelor se pare că în decursul unei certe violente între cei doi, ceartp care avea ca obiect locul amplasării viitoarei aşezări, Romulus l-a ucis pe Remus, iar oraşul i-a preluat numele. Nu este singurul mit. Altă legendă ne povesteşte despre o femeie misterioasă pe nume Roma, care a navigat spre Peninsula Italică alături de căpetenia tracă Eneas şi restul supravieţuitorilor căderii cetăţii Troiei.

Din punct de vedere strict istoric şi arheologic, se pare că zona pe care a fost ridicată Roma era locuită încă din secolul unsprezece înainte de Hristos, după cum confirmă urmele unor fortificaţii străvechi de sub Colina Palatină.

Citiţi mai multe despre adevărata poveste a fondării Romei

Descopera.ro îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 21 aprilie:

1699 – A murit Jean Racine, clasic al dramaturgiei franceze (“Berenice”, “Ifigenia”, “Fedra”, „Britannicus”) (n. 21 decembrie 1639).

1816 – S–a născut scriitoarea Charlotte Brontë (“La răscruce de vânturi”, “Jane Eyre”) (m. 31 martie 1855).

1864 – S-a născut economistul şi sociologul Max Weber. (m. 14 iunie 1920).

1877 – Artileria turcă bombardează malul românesc al Dunării: Brăila, Calafat, Bechet, Olteniţa şi Călăraşi.

1882 – La Petersburg, a fost încheiat un acord între România şi Rusia, cu privire la lichidarea datoriilor din războiul din 1877-1878.

1889 – S-a născut chimistul Paul Karrer, care a primit Premiul Nobel în 1937, alături de Sir Norman Haworth. (m. 18 iunie 1971).

1915 – S–a născut actorul Anthony Quinn (m. 3 iunie 2001).

1965 – România a devenit membră a Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI).

1971 – A murit filosoful Nicolae Bagdasar (“Filosofia contemporană a istoriei”, “Teoreticieni ai civilizaţiei”, „Istoria filosofiei româneşti”). (n. 5 feb. 1896).

1992 – A fost înfiinţată Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR).

1992 – Se semnează, la Bucureşti, Tratatul germano–român privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

1993 – La Tiraspol a început procesul grupului de patrioţi români condus de Ilie Ilaşcu.

1994 – S-au desfăşurat, la Bucureşti, lucrările Forumului Crans-Montana. Au participat numeroşi şefi de stat şi de guvern, printre care Shimon Peres şi Yasser Arafat.

1995 – După zece zile de marş, la temperaturi de –20 de greade – –30 de grade, inginerul Teodor Gheorghe Negoiţă, directorul Programului Românesc de Cercetări Polare, atingea, la ora 6:00 dimineaţa (ora Bucureştiului), Polul Nord.

1996 – A murit primul preşedinte al Republicii Cecenia, Djohar Dudaev (n. 15 feb. 1944).

1997 – Secţia Parchetelor Militare a dispus începerea urmăririi penale împotriva generalului Victor Athanasie Stănculescu, pentru abuz în serviciu, acuzat a fi implicat în afacerea “Motorola”, în urma căreia Ministerul Apărării Naţionale ar fi fost prejudiciat cu opt milioane de dolari.

1998 – Preşedintele Emil Constantinescu a primit premiul „Aristide Calvani” din partea Internaţionalei Democrat-Creştine.

2002 – Comisia Europeană a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să aprobe aplicarea, începând cu luna iunie, a unor taxe vamale de 100% la o serie de mărfuri importate din Statele Unite, în replică faţă de majorarea de către autorităţile de la Washington a taxelor de import la produsele siderurgice.

2005 – Pugilistul clubului Interbox, Lucian Bute, şi-a păstrat centura NABA la categoria supermijlocie, după ce l-a învins, prin KO în repriza a patra, pe americanul Tonny McCrary.

2006 – Regele Nepalului, Gyanendra, a renunţat la putere în favoarea partidelor politice.

2007 – Vicepreşedintele PC Nicolae Popa a demisionat din PC pe motiv că numele său a fost asociat „în tot felul de combinaţii dubioase” în legătură cu disidenţii din partid.

2009 – A murit fiica istoricului Gheorghe Brătianu, Ioana Brătianu.

2010 – A murit fostul jucător al echipei Minerul Lupeni, Eugen Vartolomei.

2010 – A fost aprobat proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei. Procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui va înceta în cazul în care avizul Curţii Constituţionale relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, iar Parlamentul poate fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile.

2010 – A murit Juan Antonio Samaranch, preşedintele al Comitetului Internaţional Olimpic.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase