Home » Istorie » 51 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute – VIDEO

51 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute – VIDEO

Publicat: 27.04.2023
De-a lungul istoriei, șase misiuni NASA au aselenizat cu succes, din 1969 până în 1972, şi doar una singură a eşuat.

Pe 27 aprilie se împlinesc 51 de ani de la momentul în care echipajul Apollo 16, prenultimul care a ajuns pe Lună, s-a întors în siguranţă pe Pământ.

 

 

Apollo 16 a fost prima misiune a NASA, lansată pe 16 aprilie 1972, care a aselenizat într-una dintre cele mai înalte regiuni ale satelitului natural al Terrei, mai exact pe Terra Descartes.

Astronauţii care au participat la această misiune au fost şi cei care au reprezentat echipajul de rezervă al Apollo 13, misiune care a eşuat din cauza unor defecţiuni tehnice şi a rămas în istorie graţie mesajului radio faimos trimis pe Pământ „Houston, we’ve had a problem here” (Houston, am avut o problemă aici), rămas în cultura populară greşit „Houston, we have a problem” (Houston, avem o problemă).

Sursă: YouTube

Roverul lunar folosit de astronauţi a adus înapoi pe Pământ aproape 100 de kilograme de mostre de rocă şi de sol. Satelitul Apollo 16 lansat odată cu misiunea a studiat câmpurile magnetice şi particulele solare şi a orbitat în jurul Lunii 34 de zile.

După Apollo 16 a mai fost lansată o singură misiune de aselenizare pe Lună, Apollo 17, în decembrie 1972.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei dei 27 aprilie:

1509 – Papa Iulius al II-lea a excomunicat statul veneţian.

1521 – A murit navigatorul portughez Fernando de Magellan. (n. 1480)

1522 – Bătălia de la Bicacca: Carol I şi Papa Adrian al VI-lea au învins Franţa.

1791 – S-a născut Samuel Morse, inventatorul telegrafului şi al alfabetului Morse(m. 2 aprilie 1872)

1899 – S-a născut creatorul de desene animate Walter Lantz, creatorul ciocănitorii Woody. (m. 1994)

1927 – S-a născut Coretta King, judecător american, soţia lui Martin Luther King (m. 2006)

1941 – La solicitarea lui Iuliu Maniu, ca reprezentant al „opoziţiei unite” a PNŢ-PNL, a avut loc o întrevedere cu reprezentanţii guvernelor englez şi american, prilej cu care s-au stabilit mijloace de legătură şi comunicare în situaţia întreruperii relaţiilor diplomatice. Iuliu Maniu a cerut, între altele, să se garanteze anularea dictatului de la Viena şi graniţele României din 1938 şi să recunoască „opoziţia unită” drept reprezentant legitim al României. În răspunsul lor, cele două guverne se eschivau să garanteze frontierele româno-sovietică şi româno-bulgară dinainte de 1940.

1941 – Armata germană ocupă Atena şi regiunea Peloponez.

1946 – Pe o navă comercială a fost instalat pentru prima dată un radar.

1978 – Ziua Revoluţiei în Afganistan. Preşedintele Sardar Mohammed Daoud a fost răsturnat de la putere şi asasinat de rebelii procomunişti.

1990 – Se reintroduce tricolorul roşu-galben-albastru ca drapel de stat în Republica Moldova.

1994 – Ziua Libertăţii în Africa de Sud. Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.

Sursă: Mediafax

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase