Home » Istorie » Acest copil a ajuns să aibă la degetul mic întregul destin al Rusiei

Acest copil a ajuns să aibă la degetul mic întregul destin al Rusiei

Publicat: 10.06.2023
Pe 9 iunie s-au împlinit 351 de ani de la naşterea ţarului Petru cel Mare, unul dintre cei mai importanţi membri ai Casei Romanov.

Petru cel Mare (Piotr Veliki) s-a născut la Moscova, pe 9 iunie 1672 (30 mai, potrivit calendarului iulian), şi a murit pe 8 februarie 1725 (28 ianuarie). 52 de ani de viaţă năvalnică, impetuoasă. Parinţii săi au fost ţarul Alexei Mihailovici şi Natalia Nariskina.

 

 

Pentru că Ivan, cel mai vârstnic dintre fraţii de spiţă regală, era cam sărac cu duhul şi cam plăpând trupeşte, Petru, în varsta de doar 10 ani, a fost declarat ţar.

Una dintre fetele celei dintâi soţii a lui Alexei, ambiţioasa şi apriga Sofia, secondată de miliţia ţarului, i-a masacrat însă pe Nariskini, fraţii ţarinei, şi pe partizanii lor, după care s-a proclamat regentă, pe timpul cât Ivan şi Petru mai erau minori. Aceştia au fost suiţi astfel pe tron împreună, în ziua de 23 iulie 1682, pentru prima şi singura oară în întreaga istorie a Rusiei existând doi ţari care au ocupat jilţul regal în acelaşi timp.

În anul 1689, Petru scoate la iveală un complot pus la cale cu iscusinţă de către Sofia, ajunge la porţile Moscovei cu o oaste bine rânduită şi o obligă pe sora sa vitregă să părăsească tronul. Mama sa, ţarina, este înconjurată de sfetnici ipocriţi şi guvernează, până în 1694, o ţară cuprinsă de haos, de corupţie şi de scandaluri. În vârstă de 22 de ani, în anul morţii mamei sale, Petru devine, în sfârşit, stăpân absolut al destinelor Rusiei.

Citeşte mai multe despre Petru cel Mare AICI

Descoperă vă prezintă semnificaţiile zilei de 10 iunie

1912 – Aurel Vlaicu a obţinut, la mitingul aviatic de la Aspern (Austria), premiul I pentru aruncarea unui proiectil la ţintă, de la o înălţime de 300 de metri şi premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.

1967 – A încetat războiul de şase zile dintre Israel, Siria, Egipt şi Iordania.

1999 – Deputaţii au adoptat Legea accesului la dosarele fostei Securităţi – Legea „Ticu Dumitrescu”.

2004 – A încetat din viaţă cântăreţul american Ray Charles (n. 23 sep 1930).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase