Home » Istorie » Uniunea de la Kalmar, momentul în care s-au unificat regatele nordice

Uniunea de la Kalmar, momentul în care s-au unificat regatele nordice

Uniunea de la Kalmar, momentul în care s-au unificat regatele nordice
Publicat: 10.07.2023
În 1397, delegaţii ale Danemarcei, Norvegiei şi Suediei realizează Uniunea de la Kalmar, ce prevedea reunirea celor trei regate sub aceeaşi coroană.

Uniunea de la Kalmar (1397-1523) este o uniune scandinavă, în care au intrat regatele Norvegiei, Suediei şi Danemarcei şi care se afla sub conducerea unui singur monarh. În 1388, Margareta I a devenit regenta celor trei regate. Ea l-a desemnat succesor pe nepotul său, Erik de Pomerania, care a fost încoronat la Kalmar, în Suedia, în 1397. Fiecare ţară îşi păstra propriile legi, obiceiuri şi propria administraţie.

 

 

În realitate, Danemarca este cea care dirijează ansamblul. Norvegia i-a devenit un simplu teritoriu dependent, având ca limbă oficială daneza. Suedia, dimpotrivă, rezistă: ea îşi alege în secolul al XV-lea „regenţi”, mai mult sau mai puţin rebeli faţă de regii danezi.

Danemarca profită, însă de situaţie. În 1429, este instituit un drept de vamă asupra corăbiilor care iau drumul Strâmtorii Sund, ce va asigura coroanei un important venit până la mijlocul secolului al XIX-lea. Copenhaga (al cărei nume înseamnă „oraş de negustori”) devine capitală în 1443. În 1460, achiziţionarea Holsteinului va permite întărirea unui colţ între Lbeck şi Hamburg. În linii mari, Hansa intră în declin începând de la mijlocul secolului al XV-lea. Suedezii s-au revoltat şi şi-au proclamat independenţa în 1523, sub conducerea lui Gustav I Vasa, iar Norvegia a devenit provincie daneză în 1536.

Decoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 10 iulie:

1475 – Ştefan cel Mare a acordat privilegii comerciale negustorilor din Transilvania şi Ungaria.

1509  – S-a născut teologul şi omul de stat Jean Calvin, important reprezentant al reformei protestante, care a murit la data de 27 mai, 1564.

1871 – S-a născut scriitorul Marcel Proust (m. 18 noiembrie, 1922).

1996 – A avut loc, la Neptun, Sesiunea Plenară a Comitetului NATO pentru coordonarea spaţiului aerian european cu partenerii de cooperare.

2008  – Preşedintele american George W. Bush a promulgat o nouă lege privind interceptările comunicaţiilor în cadrul luptei împotriva terorismului.

2010 – A încetat din viaţă etnomuzicologul Gruia Stoia, fost redactor şef al Redacţiei Muzicale a Radioului public şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (n.10 februarie 1944).

2011  – A murit coregraful francez Roland Petit, creatorul a peste 100 de spectacole de balet ce au fost puse în scenă în lumea întreagă (n. 13 ianuarie 1924).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase