Home » Istorie » Ziua în care se publica una dintre cele mai celebre cărţi din istorie

Ziua în care se publica una dintre cele mai celebre cărţi din istorie

Ziua în care se publica una dintre cele mai celebre cărţi din istorie
Credit foto: Profimedia
Publicat: 18.07.2023
Pe 18 iulie 1925, Adolf Hitler publica manifestul său personal „Mein Kampf”.

Germania a republicat în 2016 manifestul autobiografic Mein Kampf, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, prezentând noua ediţie drept un document istoric, puternic adnotat şi însoţit de analize şi note critice.

 

Cartea a fost pusă în vânzare în librăriile din întreaga Germanie pentru prima dată de la moartea liderului nazist.

O interdicţie a republicării manifestului nazist se afla în vigoare în ţară de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Copyrightul era deţinut de către landul Bavaria, dar a expirat în decembrie 2015.

Noua ediţie, care este produsă şi publicată de Institutul pentru Istorie Contemporană – finanţat cu fonduri publice – este un volum puternic adnotat, de 2.000 de pagini, în principal note critice şi analize.

Institutul a subliniat că Mein Kampf (Lupta mea) este un „important instrument istoric şi educaţional”.

Însă oponenţi, inclusiv numeroşi supravieţuitori ai Holocaustului, au fost scandalizaţi de republicare, denunţând-o drept o împrospătare a mesajului unui dictator nemilos şi alienat mintal, responsabil de masacrarea a peste 11 milioane de oameni.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 18 iulie:

1552 – S-a născut Rudolf II de Habsburg, împărat german (m. 20 ian 1612).

1711 – Înfrângerea armatelor ruso-române conduse de ţarul Rusiei Petru I şi Dimitrie Cantemir de către turci, la Stănileşti. Domnitorul român este nevoit să se refugieze în Rusia.

1811 – S-a născut scriitorul englez William Makepeace Thackeray (m. 24 dec. 1863), cunoscut pentru opera „Bâlciul deşertăciunilor” („Vanity Fair”).

1817 – A murit scriitoarea Jane Austen (n. 16 dec. 1775).

1894 – A murit scriitorul Charles Marie Rene Leconte de Lisle (n. 22 oct. 1818).

1930 – A murit scriitorul Iuliu Raţiu, cunoscut în special ca autor şi promotor al literaturii şi presei pentru copii şi tineret din România (n. 20 iul. 1930).

1938 – A murit regina Maria a României, iniţial principesă de Edinburg şi de Saxa Coburg şi Gotha, soţia regelui Ferdinand I al României (n. 29 oct. 1875).

1947 – Regele George al VI-lea semnează Actul de Independenţă al Indiei.

1948 – A murit Grigore T. Popa, medic şi anatomist, membru corespondent al Academiei Române (n. 1 mai 1892).

1955 – A fost înfiinţată Adunarea Parlamentară a NATO.

1994 – O delegaţie militară americană condusă de secretarul pentru Apărare al SUA, William Perry, a fost primită la Palatul Cotroceni de preşedintele României, Ion Iliescu.

1999 – Unul dintre liderii opoziţiei sârbe, Vuk Draşkovici, a cerut, în faţa a 15.000 de persoane reunite la Kraguievaţ, demisia preşedintelui iugoslav Slobodan Miloşevici.

2000 – Paul Young, solistul trupei Mike and the Mechanics, a murit în casa lui din Cheshire, Anglia, din cauza unui atac de cord, la numai 53 de ani.

2001 – Katharine Graham, laureată a premiului Pulitzer 1998 şi preşedinte al ziarului „Washington Post” timp de 20 de ani, a încetat din viaţă, la vârsta de 84 de ani.

2010 – A murit Mircea Micu, poet, prozator, dramaturg (n. 31 ianuarie 1937).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase