Home » Istorie » Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu ”parveniţii” din PCR

Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu ”parveniţii” din PCR

Publicat: 04.11.2022
Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu ”parveniţii” din PCR
La 4 noiembrie 1900 s-a născut Lucreţiu Pătrăşcanu, conducător al Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog şi economist (d. 17 aprilie 1954)

Despre Lucretiu Patrascanu se poate spune orice, mai putin ca nu a fost un patriot pana in maduva oaselor. Departe de a se asemana cu parvenitii care gasisera in Partidul Comunist o forma de a avansa cat mai rapid pe scara sociala, Patrascanu era un om de o cultura deosebita.

 

 

Avocat, sociolog, economist, el a imbratisat doctrina comunista inca din timpul studentiei (1919), optand pentru un socialism de factura nationalista.

Declaratiile sale patriotarde, asa cum este cea de la Harkov (1928) prin care sustinea ca basarabenii sunt romani, sau replica memorabila de la Cluj (1946) „Inainte de a fi comunist, sunt roman!” i-au atras antipatia propriilor colegi de partid dar, mai ales, pe cea a Moscovei.

Este acuzat de nationalism burghez, de legaturi cu legionarii si este arestat in anul 1948. Sase ani mai tarziu, in 1954, a fost condamnat la moarte si executat, si asta dupa ce, in arest, ceruse sa isi continue munca in slujba Partidului Comunist chiar din celula in care fusese inchis.

Citeşte continuarea aici!

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 4 noiembrie:

1847 – A încetat din viaţă compozitorul Felix Mendelssohn Bartholdy (n.3 februarie1809)

1854 – A încetat din viaţă Anton Pann (Antonie Pantoleon Petroveanu), poet, folclorist şi compozitor, autor al culegerii de proverbe „Povestea vorbii”

1860 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a aprobat Legea de organizare a Poliţiei Române

1903 – S-a născut compozitorul Ion Vasilescu (m. 1 decembrie 1960)

1927 – Savantul englez Howard Carter a descoperit mormântul faraonului egiptean Tutankhamon

1948 – Premiul Nobel pentru literatură este decernat lui T. S. Eliot

1970 – A încetat din viaţă Tudor Muşatescu, poet, prozator, dramaturg şi umorist: „Titanic Vals”, „…Escu” (n. 22 februarie 1903)

1979 – Începe criza ostaticilor americani din Iran; fundamentalişti iranieni pătrund în ambasada SUA şi iau ostatici 90 de persoane

1980 – Alegerile prezidenţiale din SUA: Ronald Reagan îl învinge pe Jimmy Carter în cursa pentru Casa Albă

1993 – Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei a aprobat aderarea României, ca membru cu drepturi depline, la acest organism european. La vot s-a înregistrat o singură abţinere, cea a ambasadorului Ungariei

1995 – A fost asasinat, în timpul unui miting pacifist, prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin (n. 1922)

2004 – Ungaria a renunţat oficial la sistemul recrutării militare, care a funcţionat timp de 136 de ani, adoptând modelul armatei de profesionişti

2008 – Democratul Barack Obama a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Este primul candidat de culoare care câştigă cursa pentru Casa Albă

2008 – A încetat din viaţă scriitorul american Michael Crichton, autorul a numeroase romane de succes printre care se numără „Congo”, „Sfera” şi „Jurassic Park” (n. 1942)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase