Home » Istorie » Sferele din piatră care fascinează lumea ştiinţifică din Scoţia încă de acum 150 de ani. Ce SECRETE ascund? – FOTO

Sferele din piatră care fascinează lumea ştiinţifică din Scoţia încă de acum 150 de ani. Ce SECRETE ascund? – FOTO

Autor: Alin Motogna 02.07.2016
Artefactele ar putea sugera că oamenii din epoca neolitică aveau cunoştinţe avansate de geometrie

Încă din anii 1850, arheologii din Scoţia se confruntau cu descoperirea unor artefacte mai puţin obişnuite. Este vorba de nişte obiecte sferice realizate din piatră, având sculptate pe suprafaţa lor motive geometrice. Cele mai multe dintre bile prezintă proeminenţe decorate, la rândul lor, cu spirale şi forme circulare.

Absenţa urmelor de uzură de pe aceste artefacte, dar şi a informaţiilor privind contextul în care au fost descoperite, nu le permite specialiştilor să atribuie sferelor de piatră vreo anume funcţiune. Unele voci susţin că sculpturile ar fi fost folosite sub formă de totemuri, în timpul unor ritualuri, alte opinii neagă această utilizare, deoarece obiectele au o formă simetrică foarte precis lucrată şi niciun indiciu care ar arăta că ar fi fost folosite într-un mod anume.

Foto: amusingplanet.com

Până în momentul de faţă au fost descoperite circa 400 de sfere din piatră, cele mai multe dintre acestea având forma unor poliedre regulate. Acest indiciu i-a determinat pe arheologi să creadă că descoperirile făcute de ei reprezintă unele dintre primele dovezi ale dezvoltării ştiinţei geometriei, la începutul epocii neolitice.

Foto: amusingplanet.com

Poliedrele regulate sunt cunoscute şi sub denumirea de „corpurile lui Platon”. Ele au fost analizate în detaliu de filosoful grec, care considera că cele 5 tipuri de figuri geometrice de acest tip (tetraedrul, cubul, octaedrul, dodecaedrul şi icosaedrul) stau la baza creaţiei Pământului. Platon a asociat poliedrele regulate cu cele 4 elemente ale naturii (pământ, aer, apă şi foc), în timp cel al cincilea corp corespundea structurii din care se compunea lumea cerească nevăzută.

Foto: wikiwand.com

„În opinia mea, oamenii din epoca neolitică erau capabili să transpună în practică informaţiile din domeniul geometriei, realizând obiecte de-a dreptul fascinante. Mai mult decât atât, aceste sfere din piatră arată că populaţiile din Scoţia de astăzi foloseau deja formule, pe care Pitagora le-a putut demonstra de-abia după 2000 de ani”, susţine arhitectul Ian Begg.

Foto: wikiwand.com

Pe de altă parte, există opinii care nu susţin faptul că rocile sculptate ar fi fost folosite pentru studiul geometriei. Unii cercetători consideră că artefactele au fost folosite pe post de greutăţi, pentru a susţine plasele cu care erau vânate animalele sălbatice. Alţi specialişti sunt de părere că bilele ar fi făcut parte din mecanismul unui cântar primitiv sau ar fi fost folosite pentru tăbăcirea pieilor.

Sursa: amusingplanet.com

Vă mai recomandăm şi: Pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă primesc o nouă şansă. Cum vor arăta ambulanţele viitorului – FOTO

                                            Aspen, câinele care a făcut senzaţie pe Instagram – GALERIE FOTO

                                           Cum arată luminile Pământului văzute din spaţiu – VIDEO