Home » Istorie » „Abatorul”, bătălia care a lăsat în urmă un milion de victime în Primul Război Mondial

„Abatorul”, bătălia care a lăsat în urmă un milion de victime în Primul Război Mondial

„Abatorul”, bătălia care a lăsat în urmă un milion de victime în Primul Război Mondial
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21.02.2024
Astăzi se împlinesc 103 de ani de la începutul bătăliei de la Verdun, cea mai distrugătoare din Primul Război Mondial.

Supranumită „abatorul”, lupta care s-a soldat cu aproximativ un milion de victime a reprezentat pentru armata franceză o victorie.

 

 

Bătălia de la Verdun, cunoscută după remarca „Ei nu vor trece (Ils ne passeront pas)”, s-a încheiat, câteva luni mai târziu, prin respingerea definitivă a atacurilor germane. La Verdun s-a dus prima bătălie care a avut toate caracteristicile războiului modern.

Această luptă a reprezentat pentru Franţa al doilea moment culminant al Primului Război Mondial, după Marna.

Luptele duse într-o zonă atât de restrânsă au provocat apariţia unor condiţii îngrozitoare pentru soldaţii de ambele părţi. Ploaia a făcut în câmpul de luptă o pustietate plină de noroi, bălţi şi rămăşite umane. Pădurea a fost distrusă aproape în totalitate de focul constant al artileriei.

Condiţiile din lupta i-au determinat, atât pe soldaţii francezi, cât şi pe cei germani, să numească bătălia de la Verdun „Iadul”.

Citeşte şi:

DICTATORII „TIRANIZAŢI” DE SOŢII – Ceauşescu, Mussolini, Hitler

Cum arăta buncărul lui Mussolini

10 incidente care au contribuit la ascensiunea lui Adolf Hitler

Descopera.ro vă prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 21 februarie:

1677 – A încetat din viaţă filosoful olandez Benedictus Baruch Spinoza (n. 24 noiembrie 1632).

1805 – S-a născut Timotei Cipariu, filolog şi lingvist, unul dintre fruntaşii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, întemeietor al Societăţii „ASTRA” şi primul vicepreşedinte al acesteia, membru al Societăţii Academice Române (m. 3 septembrie 1887).

1836 – S-a născut compozitorul Léo Delibes („Coppelia”, „Lakmé”) (m. 16 ianuarie 1891).

1848 – A apărut, la Londra, „Manifestul Partidului Comunist”, redactat de Karl Marx şi Friedrich Engels.

1864 – S-a născut Virgil Oniţiu, prozator, publicist şi traducător (m. 21 octombrie 1915).

1865 – S-a născut Anton Bacalbaşa, ziarist, prozator şi traducător, creatorul personajului literar Moş Teacă (m. 1 octombrie 1899).

1866 – S-a născut medicul şi bacteriologul german August von Wasserman (m. 16 martie 1925).

1891 – S-a format un nou guvern liberal-conservator, prezidat de generalul I. Em. Florescu.

1893 – S-a născut Andreas Segovia, celebru interpret spaniol al muzicii clasice la chitară (m. 2 iunie 1987).

1904 – A încetat din viaţă pictorul Sava Henţia; participant la Războiul de Independenţă (1877-1878), a pictat, ca veritabil corespondent de război, numeroase scene de campanie (n. 1 februarie 1848).

1907 – S-a născut poetul şi dramaturgul britanic Wystan Hugh Auden (m. 29 septembrie 1973).

1933 – S-a născut Nina Simone, interpretă de muzică soul, una dintre cele mai cunoscute voci ale Americii (m. 21 aprilie 2003).

1938 – A încetat din viaţă George Ellery Hale, astronom american, inventatorul spectroheliografului (n. 29 iunie 1868).

1941 – C.I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, îi recomanda, printr-o scrisoare, generalului Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei, ci să lase deschisă şi o altă posibilitate de orientare externă. „Nu putem face politică de aventură şi nu trebuie să construim pe o singură ipoteză. Rezultatul războiului este cel puţin îndoios. România a putut să-şi menţină existenţa tocmai printr-un joc de basculă între marile puteri. Ea trebuie, pe cât posibil, să nu se angajeze prea mult, pentru a-şi menaja viitorul”.

1941 – Ordonanţa guvernului maghiar nr. 1440/1941 anula în Transilvania de N-E, ocupată de Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, reforma agrară românească din 1921. Se anulau, în acelaşi timp, şi toate achiziţiile făcute de români în perioada 1918-1940.

1941 – A încetat din viaţă Frederick Grand Banting, medic şi fiziolog, considerat descoperitorul insulinei; laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1923, alături de J.J.R.Macleod (n. 14 noiembrie 1891).

1947 – A fost inventat primul aparat de fotografiat la minut de către Edwin Herbert Land, în New York.

1948 – A avut loc Congresul de unificare a Partidului Comunist Român şi a Partidului Social Democrat; în urma acestei unificări s-a creat Partidul Muncitoresc Român, secretar general al Comitetului Central al Partidului fiind ales Gh. Gheorghiu-Dej. Momentul a însemnat instaurarea în România, pentru o perioadă de 50 de ani, a regimului totalitar.

1972 – Vizita preşedintelui american Richard Nixon în China.

1991 – A încetat din viaţă balerina şi coregrafa britanica Margot Fonteyn (n. 1919).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase