Home » Istorie » Generalul care a pus capăt istoriei de 2000 de ani a Imperiului Chinez

Generalul care a pus capăt istoriei de 2000 de ani a Imperiului Chinez

Generalul care a pus capăt istoriei de 2000 de ani a Imperiului Chinez
Publicat: 27.03.2016
Yuan Shikai a fost preşedinte al Republicii Chineze în perioada 1912-1915.

Deşi Henry Pu Yi este cunoscut ca fiind ultimul împărat al Chinei, a existat în istoria acestui stat şi o altă personalitate care a pretins că trebuie să îi fie acordat acest titlu: generalul Yuan Shikai. Acesta a fost ministru în timpul domniei ultimei dinastii imperiale chineze, Qing, având un rol major în procesul de destrămare a sistemului monarhic de conducere a statului, finalizat în anul 1912.

Shikai s-a născut în anul 1859, în provincia chineză Henan. Datorită abilităţilor lui fizice, tânărul din clanul Xiangcheng a fost înrolat în armata Anhui, comandată de Li Hongzhang. Din 1882 şi până la izbucnirea Războilui Sino-Japonez, în 1894, Yuan a activat la Seul ca şi comisar.

După încheierea acestui conflict, în 1895, o ajută pe împărăteasa Dowager Cixi să intre din nou în posesia puterii, după ce nepotul ei, împăratul Guangxu, a încercat să impună o serie de reforme administrative. În anul 1901, Yuan devine vicerege de Zhili (regiunea care înconjura mai demult Beijingul), iar mai apoi ajunge mare cancelar al Imperiului.

După moartea lui Dowager Cixi şi a lui Guangxu, în anul 1908, Yuan a fost nevoit să se retragă în provincia sa natală, Henan. El revine, însă, în capitala chineză, în momentul izbucnirii revoluţiei din octombrie 1911. El obţine atunci titlurile de prim-ministru şi conducător al armatei imperiale. În decembrie 1911, Yuan reuşeşte să ajungă la un acord cu revoluţionarii, însă acesta nu rămâne valabil prea mult timp.

Deşi Sun Yat-senm, liderul Alianţei Revoluţionare, încearcă să se impună ca preşedinte interimar al unei nou-înfiinţate Republici Chineze, el îşi pierde rapid statutul, deoarece Yuan avea întreg sprijinul dinastiei Qing. Încrederea în el era atât de mare, încât o convinge pe Longyu, mama mult prea tânărului împărat de atunci Pu Yi – avea doar şase ani, să renunţe la tronul imperial. La 12 februarie 1912, istoria de peste 2000 de ani a Imperiului ia sfârşit. Yuan Shikai devine primul preşedinte al Republicii Chineze.

Încă de la începutul perioadei sale de conducere, Shikai a încercat să se impună prin măsuri autoritare. Una dintre cele mai importante a fost cea a înfiinţării unei noi dinastii imperiale, denumită ,,Hongxian”, la finalul anului 1915. Aceasta este, cel mai probabil, una dintre dinastiile care a condus cel mai puţin până acum. A fost împărat numai 83 de zile. La vârsta de 56 de ani, Yuan Shikai a renunţat la tron în martie 1916. Trei luni mai târziu se stinge din viaţă, lăsând în urma lui o luptă acerbă pentru putere dusă de către generalii chinezi.

Sursa: history.com

Vă mai recomandăm şi: Oraşul în care poţi închiria un apartament cu 1 euro pe an. Nimeni nu are voie să mărească suma

                           Asasinatul înfiorător al lui Ramses al III-lea. După mii de ani, egiptologii dezvăluie modul în care marele FARAON a fost omorât – FOTO+VIDEO

                                  Descoperire IMPRESIONANTĂ: zidul de incintă vestică a Castrului roman de la Apulum – VIDEO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase