Home » Istorie » Topul celor mai bogaţi oameni din istorie. Bill Gates, pe locul 9

Topul celor mai bogaţi oameni din istorie. Bill Gates, pe locul 9

Publicat: 01.08.2016
Cel mai bogat om in toate timpurile a fost un...african.

Cine a fost mai bogat, Rockefeller sau Ginghis Han? O întrebare simplă, cu un răspuns foarte greu de oferit. Revista americană „Time” a alcătuit un top al celor mai bogaţi oameni din istorie, bazat pe ore întregi de interviuri cu profesori de economie şi istorici. Clasamentul este încă pus sub semnul întrebării, fiind extrem de dificil de întocmit din cauza contextelor istorice diferite şi a valorii banilor, dar încearcă să ofere un reper privind averea, dar şi influenţa pe care le-o conferea această avere oamenilor celebri şi putred de bogaţi.

Ginghis Han (1162-1227)

Ţara: Imperiul Mongol
Avere: Foarte mult pământ, nimic altceva

Ginghis Han este fără îndoială unul dintre cei mai de succes lideri militari din toate timpurile. Imperiul Mongol se întindea, în perioada sa de apogeu, din China până în Europa, iar liderul său controla cel mai întins teritoriu neîntrerupt din istorie. În ciuda puterii sale, istoricii spun că Ginghis Han nu a adunat niciodată avere, dimpotrivă era cunoscut pentru generozitatea sa, care era un element-cheie al influenţei pe care o avea. Prada de război era întotdeauna împărţită cu soldaţii şi cu comandanţii militari, afirmă Morris Rossabi, un distins profesor de istorie de la Queens College din New York.

Jack Weatherford, autor al al cărţii „Ginghis Han şi făurirea lumii moderne”, explică de ce soldaţilor mongoli, spre deosebire de alte armate pre-moderne, le era interzis să-şi însuşească prăzi de război. După ce o regiune era cucerită, fiecare obiect era inventariat de funcţionarii imperiului şi apoi captura era împărţită soldaţilor şi familiilor acestora.

Ginghis Han primea şi el o parte din aceasta, dar nu s-a îmbogăţit aşa. „Nu şi-a construit nici un palat pentru el şi familia sa, nici un templu, nici un mormânt, nici măcar o casă”, spune Weatherford. S-a născut într-un cort şi a murit într-un cort. A fost înmormântat ca un om de rând, învelit doar într-o pânză.

Bill Gates (născut în 1955)

Ţara: Statele Unite
Avere: 78,9 miliarde de dolari

Cel mai bogat om în viaţă este Bill Gates, iar averea sa este cel mai uşor de determinat. Forbes a estimat anul acesta că fondatorul Microsoft are o avere de 78,9 miliarde de dolari, cu 8 miliarde mai mult decât co-fondatorul imperiului Zara, Amancio Ortega, al doilea pe lista celor mai bogaţi oameni din lume.

Alan Rufus „Alan cel Roşu” (1040 – 1093)

Ţara: Anglia
Avere: 194 miliarde de dolari

Nepotul lui William Cuceritorul, Rufus, a luptat alături de unchiul său în timpul cuceririi normande. Când a murit, avea 11.000 de lire, potrivit autorilor cărţii „Cei mai bogaţi dintre cei bogaţi” Philip Beresford şi Bill Rubinstein. Averea lui reprezenta 7% din toată avuţia Angliei la acea vreme, ceea ce astăzi ar însemna 194 de miliarde de dolari.

John D. Rockefeller (1839–1937)

Ţara: Statele Unite
Avere: 341 de miliarde de dolari

Rockefeller a început să investească în industria petrolieră în 1863 şi până în anul 1880, compania sa, Standard Oil, controla 90% din producţia americană de petrol.
Potrivit necrologului său din New York Times, Rockefeller avea o avere de 1,5 miliarde de dolari la acea vreme, echivalentul a 2% din economia SUA. Aceasta sumă este estimată astăzi la 341 de miliarde de dolari.

Citeşte continuarea articolului pe rador.ro

Vă mai recomandăm şi: Un mozaic unicat din epoca romană, reprezentând muncile lui Hercule, a fost descoperit în Cipru – VIDEO

                                             Descoperire de excepţie în sudul Israelului. Biblia va trebui REINTERPRETATĂ – FOTO+VIDEO

                                             Mozaicuri cu scene din Vechiul Testament, descoperite de arheologi în Israel

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase