Home » Istorie » Exploratorii ruşi au făcut ”descoperirea anului” într-o mlaştină din Siberia

Exploratorii ruşi au făcut ”descoperirea anului” într-o mlaştină din Siberia

Publicat: 12.08.2016
Un vapor britanic al cărui echipaj dorea să găsească drumul către Siberia a fost descoperit la 140 de ani de la scufundare.

Cercetătorii ruşi au descoperit ,,The Thames” un vapor care naviga în apele arctice în secolul XIX. Acesta s-a scufundat în apele adânci ale fluviului Yanisei.

Descoperit cu pupa deasuprea nisipului şi restul îngropat opt metri în nămol, vaporul a fost denumit ,,descoperirea anului” de către presa din zona locală. Membrii Societăţii Geografice Ruseşti, care au ajutat la organizarea expediţiei, au afirmat că vaporul atestă faptul că exploratorii britanici au ajuns aproape de Cercul Polar la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX. Alexander Goncharov, profesor în istoria arctică, la Universitatea Aerospace din Siberia, şi unul dintre membrii expediţiei, a declarat că scopul principal al echipei a fost să descopere epava ,,The Thames”.

,,Ştiam că The Thames se afla undeva în zonă. Aşa că am analizat hărţile vechi,” a declarat el. 

,,Am avut un sonar şi o cameră care a fost scufundată în apă, însă apa este foarte mlăştinoasă în zonă şi nu am suprins imagini clare. După câteva scufundări am descoperit-o. Nu avea cum să fie alt vas, avea aceiaşi mărime. A fost The Thames,” a adăugat el.

Vaporul care cântărea 120 de tone a fost condus de căpitanul Joseph Wiggins, un explorator determinat să descopere o rută între Marea Britanie şi Siberia, prin Oceanul Arctic.

Sub conducerea  sa acesta a fost primul vas care a navigat pe fluviul Yanisei. Atunci când Căpitanul Wiggins a ajuns pe fluviu în 1876, echipajul s-a debarcat să vândă anumite lucruri negustorilor locali. Vasul abandonat s-a scufundat în primăvara lui 1878.

Pentru a scoate la suprafaţă descoperirea de acum 100 de ani, arheologii au nevoie de permisiune, a declarat Dr. Goncharov.

Sursa: Independent

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase