Home » D:News » Un vas de razboi va deveni recif

Un vas de razboi va deveni recif

Un vas de razboi va deveni recif
Publicat: 28.05.2009
In largul coastelor Floridei, SUA, o fosta nava de lupta din al Doilea Razboi Mondial a fost scufundata, pentru a contribui la revigorarea economiei locale si a mediului.

Scufundarea a durat numai trei minute, dar a fost o operatiune realizata de profesionistii unei firme specializate, cu ajutorul unor explozii controlate. In urma actiunii, epava ruginita a fostei nave General Hoyt S. Vandenberg, un vas lung de 159 de metri si cantarind 17.000 de tone, s-a scufundat la adancimea de 43 de metri, urmand sa devina un recif artificial – unul dintre cele mai mari din lume.

Astfel de epave scufundate sunt colonizate, cu timpul, de diferite organisme marine – corali, pesti, moluste, crustacee, meduze etc. – transformandu-se intr-unul dintre cele mai complexe ecosisteme ale lumii.

Inainte de scufundare, epava a fost curatata de tot ceea ce ar fi putut contamina apele oceanice si ameninta mediul: azbest, vopsea, cabluri etc.

Autoritatile locale si oamenii de afaceri spera ca epava sa devina o atractie in sine pentru scufundatori, scazand in acest fel presiunea asupra recifelor naturale din regiune, amenintate de intensificarea turismului si pescuitului, si generand venituri de pana la 8 milioane USD.

Sursa: Reuters

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase