Home » Istorie » Henric al-VII-lea, întemeietorul dinastiei Tudorilor, care a pus capăt Războiului celor Două Roze. Nu era generos şi se încredea doar în avocaţi

Henric al-VII-lea, întemeietorul dinastiei Tudorilor, care a pus capăt Războiului celor Două Roze. Nu era generos şi se încredea doar în avocaţi

Publicat: 16.04.2017
Henric al-VII-lea este întemeietorul dinastiei Tudorilor şi a domnit între 1485 - 1509. Deşi a fost mult mai puţin carismatic decât fiul său, Henric al-VIII-lea, el a fost unul dintre cei mai renumiţi domnitori ai Angliei, oprind Războiul celor Două Roze.

Henric al-VII-lea este cunoscut pentru tenacitatea sa, informează History Extra. Ascensiunea la tron a lui Henric nu a fost lipsită de competiţie, şi-a înfrânt pretendenţii – pe Lambert Simnel, Pekin Warbeck şi Edmund de la Pole. Victoria sa a fost marcată de promisiunea căsătoriei cu fiica lui Eduard al-IV-lea, Elisabeta de York. Henric a fost primul rege care a reuşit să transmită coroana fiului său în aproape un secol. 

Henric al VII-lea nu a fost doar un supravieţuitor, ci şi un stabilizator. Nu se încredea în oricine, nu era generos şi nu părea un bărbat relaxat, conform arhivelor a fost observat o singură dată răzând în public. Faţă de predecesorii săi la tron, regele a cerut sfaturi de la avocaţi şi administratori financiari, persoane care i-au explicat câtă putere deţine coroana şi cum o poate utiliza pentru a consolida regatul.  Acesta trata ofensele sau neascultarea cu tact, reuşind astfel să preia controlul politic.  Partenerii şi subalternii săi nu erau de acord cu aceste metode, dar erau de acord să-şi piardă averea în faţa lui Henric al VII-lea decât să-şi piardă capul în faţa urmaşului  Henric al-VIII-lea. 

Bogăţia nu asigura tronul unui rege nepregătit, dar ajutau la reglarea politicilor internaţionale. Henric al VII-lea a început un proces de expansiune a coroanei, încurajând comerţul şi pedepsirea contrabandei, şi a reformat taxele votate de către parlament în timpul războiului. 

Deşi realizările lui Henric VII nu sunt la fel de spectaculoase precum cele ale fiului sau nepotului său, acesta a realizat fundaţia dinastiei Tudorilor. Prin mariaj a creat o legătură între familia sa şi dinastiile din Europa, acesta a ajutat la luarea deciziilor politice din Italia, Franţa şi Olanda. Istoricii sugerează că Evul Mediu a luat sfârşit în momentul în care Henric a părăsit tronul. 

Henric al VII-lea a asigurat pacea cu Franţa şi a fost primul care a asigurat pacea cu scoţienii după Războiul de Independenţă din Scoţia. Mariajul dintre fiica sa Margareta cu James al-IV-lea al Scoţiei a condus la unuinea coroanelor un secol ma târziu în timpul domniei stră-strănepotului său James al-VI-lea, mai târziu formându-se Regatul Unit. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase