Home » Istorie » Templul Kailasa: Cea mai mare structură monolitică realizată dintr-o singură piatră

Templul Kailasa: Cea mai mare structură monolitică realizată dintr-o singură piatră

Publicat: 04.06.2017
Unul dintre cele mai mari şi mai impresionante monumente din India este templul Kailasa.

Localizat în Elllora, acest templu hindus a fost sculptat dintr-o singură rocă, informează Vintage News. Templul a fost  realizat pentru a fi asemănător cu muntele Kailash, care este considerat locul în care se află zeul Shiva. Kailasa este unul dintre cele mai magnifice temple, datorită arhitecturii sale unice şi a stilului sculpturilor. 

Templul Kailasa este doar unul dintre cele 34 de temple şi mânăstiri sculptate în piatră ce formează Peşterile Ellora. Din acestea, 17 sunt hinduse, 12 sunt budiste şi cinci jaine. Regele Krishna I-ul a construit templul în 760 A.D., acesta conţinând o arhitectură diferită faţă de stilurile anterioare din regiunea Deccan. Templul prezintă influenţe ale arhitecturii din Pallava şi Chalukya. Regele îşi dorea un templu Kailash al său, atunci când structura a fost construită, a fost acoperită cu gips alb pentru a fi reprezentată zăpada de pe munte. 

Sursa: Flickr/Jorge Láscar

Templul este unic faţă de celelalte datorită excavărilor complexe descendente. În timpul excavărilor, între 150.000 şi 200.000 de tone de rocă solidă au fost îndepărtate. Unii istorici consideră că o astfel de cantitate ar fi putut fi excavată în câteva zeci de ani, deşi alţi specilaişti susţin că templul a fost construit în 18 ani.  Dovezile arhitecturale sugerează că întreaga structură a templului a fost plănuită la începutul construcţiei. 

Conform unei legende medievale, în acea perioadă regele era grav bolnav. Regina se ruga zeului Shiva pentru a îl însănătoşi pe soţul ei. Astfel, aceasta s-a decis să-i construiască un templu, însă niciun arhitect nu a dorit să preia proiectul datorită rapidităţii cu care trebuia realizată structura. Însă, arhitectul Kokasa a asigurat-o pe regină că va construi templul într-o singură săptămână. Aşadar, a început să sculpteze templul de sus în jos. 

Sursa: Flickr/Jean-Pierre Dalbéra

În interiorul sculpturii se află chipul vechiului zeu Vishnu şi al celui nou Shiva. Construcţia altarului este similară cu cea din templul Virupaksha, din Pattadakal, construit în secolul VIII.

La baza templului sunt pictate scene din Ramayana şi Mahabharata, printre acestea se află o imagine în care regele Ravana încearcă să ridice muntele Kailash. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase