Home » Istorie » Războaie, presiuni politice şi dorinţa independenţei. Ţările care au încetat să existe după secolul XX

Războaie, presiuni politice şi dorinţa independenţei. Ţările care au încetat să existe după secolul XX

Războaie, presiuni politice şi dorinţa independenţei. Ţările care au încetat să existe după secolul XX
Publicat: 02.06.2018
Structura lumii este în continuă schimbare. Graniţele sunt schimbate de războaie, modificări topografice şi schimbări climatice. După cele două războaie majore din istoria umanităţii, zona estică a Europei a fost ruptă în bucăţi şi oferită ţărilor învingătoare. În acelaşi timp, alte schimbări din lume au afectat existenţa diferitelor ţări.

Moresnetul neutru

Moresnet a fost fondată în 1816, fiind guvernată de un condominium Belgia – Regatul Prusiei. Era unul dintre cele mai mici state din Europa, cu o suprafaţă de 3,4 km. În timpul Primului Război Mondial, zona a fost confiscată de Germania. După război, Germania a fost forţată să elibereze Belgia şi Moresnet, zona fiind considerată partea a Belgiei în urma Tratatului de la Versailles, în 1919, împreună cu oraşele germane Eupen şi Malmedy. 

În Al Doilea Război Mondial, zona a fost din nou preluată de Germania, dar a fost restituită Belgiei la sfârşitul conflictului, în 1945. Zona a fost denumită Kelmis fiind în prezent considerat un municipiu al Belgiei, conform The Vintage News.

Republica de la Salo

Salo, o zonă mică din apropierea lacului Garda, a fost un avanpost din Italia atunci când Mussolini a preluat puterea din 1943 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Partea nordică a Italiei a fost denumită Republica Socialistă Italiană de către Mussolini, Salo fiind sediul central al partidului fascist. 

În februarie 1945, Aliaţii au capturat o mare parte a Italiei. Regimul fascist a fost doborât în aprilie 1945 când Aliaţii şi mişcarea de rezistenţă italiană au alungat trupele germane din Italia. 

Tibet

Imperiul Tibetan a luat fiinţă în secolul VII, aici aflându-se Muntele Everest. Zona se întinde pe un sfert din teritoriul chinez. După revoluţia Xinhai din 1912, Tibetul şi-a declarat independenţa, dar nu a fost recunoscută şi de China. Astfel, Tibet a fost absorbit de Republica Chineză, guvernul tibetan fiind îndepărtat de la putere în 1959. Mişcările pentru eliberarea Tibetului au avut loc din acel moment, fiind promovate în mare parte de Dalai Lama

Republica Arabă Unită

Din 1958 până în 1961, Republica Arabă Unită a fost utilizată ca o uniune politică dintre Egipt şi Siria. Iniţial, prin teritoriu se dorea unificarea celor două ţări şi întregirea lumilor arabe. 

În urma semnării acordului, preşedintele egiptean Gamal Abdel Nasser a preluat controlul. A dizolvat partidele politice siriene, iar armatele au început să înlăture simpatizanţii comunismului. În 1961, sirienii au realizat că erau daţi la o parte în favoarea politicilor şi economiei egiptene. În septembrie, în urma unei lovituri de stat, Republica Arabă Unită s-a destrămat. 

Sikkim

Regatul Sikkim a fost fondat în secolul XVII în zona nord-vestică a Indiei, de-a lungul Drumului Mătăsii. Înainte de a deveni parte a nordului Indiei, în 1791, Sikkim a ajutat la apărarea Tibetului faţă de regatul Gorkha. În 1890, Sikkim a intrat sub protectoratul britanic. După ce britanicii au oferit libertatea Indiei în 1947, locuitorii au respins ideea reunificării regatului Sikkim cu India. În 1975 prim-ministrul Indiei a făcut presiuni asupra zonei, cerând renunţarea la monarhie şi alăturarea Sikkim Indiei, ca cel de-al 22-lea stat. 

Ceilon

Ceilon , o mică insulă din zona estică a Indiei, a fost centrul comercial cu arabii şi un important punct pe Drumul Mătăsii. Cunoscut în prezent ca Sri Lanka, insula deţine o istorie bogată ce datează cu sute de ani, anterior perioadei paleolitice. Există multiple legende privind modul de formare al ţării, însă a fost guvernată de monarhie dinastică până după războaiele purtate de Napoleon. În 1815, Marea Britanie a preluat în totalitate guvernământul, până în februarie 1948 când a fost declarată independenţa ţării. În 1972, Ceilon a devenit Sri Lanka.

Cehoslovacia

Cehoslovacia a fost parte a Imperiului Austro-Ungar pentru un timp îndelungat. După Primul Război Mondial şi căderea imperiului, ţara a absorbit teritoriile Boemia, Moravia, Slovacia şi Rutenia Carpatică, declarându-se stat independent. În 1939, naziştii au invadat şi divizat Cehoslovacia în Protectoratul Boemiei, Moravia şi Statele Slovace, urmând exterminarea evreilor cehi. În 1946 după înfrângerea naziştilor, Partidul Comunist din Cehoslovacia a fost stabilit. Revoluţia de Catifea a reintrodus democraţia în 1989. Ţara s-a divizat în Republica Cehă şi Slovacia, în 1992. 

Iugoslavia

O altă zonă parte a Imperiului Austro-Ungar a fost Regatul Serbiei, Croaţiei şi Sloveniei. Suverană a Iugoslaviei a devenit familia regală Karađorđević. În 1929, a căpătat denumirea de Regatul Iugoslaviei, iar monarhia a fost îndepărtată până în 1945. Un an mai târziu guvernul comunist a redenumit zona Republica Federală Iugoslavia. În 1992, Iugoslavia s-a divizat în Slovenia, Croaţia, Serbia, Macedonia, Bosnia şi Muntenegru. 

Republica Democrată Germană

În 1945, Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt şi Iosif Stalin s-au întâlnit la Ialta pentru a diviza Germania, în urma celui de-Al Doilea Război Mondial. URSS a refuzat să participe la planul Marshall propus de Statele Unite ale Americii, astfel au decis crearea statului Republica Democratică Germană. Berlinul a fost divizat în două oraşe, jumătatea vestică democrată şi cea estică controlată de URSS, în iunie 1945. 

Locuitorii din zona estică au încercat să treacă graniţa masiv. Astfel, Nikkita Hruşciov comandă construirea zidului Berlinului, care a fost realizat în 2 săptămâni. De-a lungul zidului se aflau doar trei porţi, controlate de către militari. În 1954, URSS-ul a oferit Republicii Democrate Germane autonomia. Zidul a rămas până pe 9 noiembrie 1989, atunci când a fost redeschisă graniţa. În cele din urmă, zidul a fost demolat şi Germania s-a reunificat pe 3 octombrie 1990. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase