Home » Istorie » Expoziţie unică la Lisabona, Portugalia: „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”

Expoziţie unică la Lisabona, Portugalia: „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”

Expoziţie unică la Lisabona, Portugalia: „Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”
Publicat: 28.11.2017
Expoziţia "Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic" va fi vernisată marţi, la Sala tezaurului a Muzeului Naţional de Arheologie din Lisabona.

Expoziţia se va desfăşura sub înaltul patronaj al preşedinţilor României, Klaus Werner Iohannis şi Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, şi este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti în parteneriat cu Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona, scrie Mediafax.

Expoziţia propune vizionarea în paralel a odoarelor celor mai de preţ ale arheologiei portugheze şi a unei selecţii de douăzeci şi una de piese iconice provenite din tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind fructul unei iniţiative culturale fără precedent, menite să ilustreze faptul că cele două ţări nu sunt unite doar prin moştenirea latină comună ci şi prin circulaţia ideilor şi formelor artistice în Europa preromană şi în spaţiul cultural al Imperiului Roman.

Între piesele aduse din România se află una dintre brăţările dacice de la Sarmizegetusa, parte a uneia dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coţofeneşti, parte din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida, rhytonul de la Poroina Mare şi delicatul inel de aur cu camee de sardonyx găsit la Poiana Tecuci, o măsură a măiestriei meşterilor romani.

Pusă sub semnul aniversării, în 2017, a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Portugalia şi programată a rămâne deschisă până în anul celebrării centenarului României Mari şi a încheierii Primului Război Mondial, expoziţia va putea fi vizitată până la data de 22 aprilie 2018.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase