Home » Istorie » Petru I al Portugaliei, regele ce şi-a dezgropat soţia în ziua încoronării şi şi-a obligat vasalii să îi sărute mâna

Petru I al Portugaliei, regele ce şi-a dezgropat soţia în ziua încoronării şi şi-a obligat vasalii să îi sărute mâna

Petru I al Portugaliei, regele ce şi-a dezgropat soţia în ziua încoronării şi şi-a obligat vasalii să îi sărute mâna
Publicat: 07.04.2018
Ines de Castroa fost o principesă din secolul XIV de la curtea regală din Portugalia. Ea şi Petru, moştenitorul tronului portughez, erau profund îndrăgostiţi.

Ines era fiica lui Petru Fernandes de Castro, fiul ilegitim al regelui Sancho al IV-lea al Castiliei. Conform The Vintage News, Ines a plecat în Portugalia, în 1340, alături de verişoara sa Constanza, care s-a căsătorit la scurt timp cu Petru, fiul cel mare al regelui Alfonso al IV-lea.

Tânărul Petru nu o iubea pe Constanza şi, chiar dacă era căsătorit cu ea, s-a îndrăgostit de o altă femeie, Ines de Castro. Ines era o femeie tânără şi elegantă. Petru s-a îndrăgostit profund de Ines, însă tatăl său, regele Alfonso al IV-lea, s-a opus relaţiei şi în cele din urmă Ines a fost înlăturată de la curtea regelui şi trimisă să trăiască în exil, în castelul din Albuquerque. Ines a rămas în exil până în 1345, când Constanza a murit în timp ce năştea. 

În cele din urmă, Petru se putea căsători cu iubirea vieţii lui. Regele i-a prezentat bărbatului mai multe prinţese, însă Petru nu a acceptat-o pe niciuna. Ines s-a reîntors la curte şi alături de iubitul său Petru, care i-a devenit soţ, au conceput patru copii: Alfonso, Beatriz, Joao şi Dinis. Regele Alfonso se temea că mariajul dintre cei doi ar fi putut ameninţa relaţia dintre Portugalia şi Castillia. Trei dintre sfătuitori l-au convins pe rege să o ucidă pe Ines pentru e preveni un viitor război. 

Pe 7 ianuarie 1355, când Petru era plecat, Alfonso a trimis trei oameni pentru a o ucide pe Ines. Aceştia au omorât-o pe femeie în faţa unuia dintre copiii săi. Atunci când Petru s-a întors şi a aflat că tatăl său a fost în spatele morţii lui Ines a fost atât de furios încât a declarat război împotriva regelui, trimiţând astfel Portugalia într-un război civil. 

Regele Alfonso a murit în 1357, iar Petru a fost succesorul la tronul Portugaliei. Primul său ordin a fost ca ucigaşii iubitei sale să fie găsiţi şi ucişi. Apoi a dezgropat-o pe Ines şi a pus-o pe tron, apoi i-a forţat pe nobili, clerici şi ţărani să îngenucheze şi să sărute mâna reginei lor decedate. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase