Home » Istorie » O etichetă cu ”Made in China” a ajutat la rezolvarea unui mister maritim vechi de 800 de ani

O etichetă cu ”Made in China” a ajutat la rezolvarea unui mister maritim vechi de 800 de ani

O etichetă cu ”Made in China” a ajutat la rezolvarea unui mister maritim vechi de 800 de ani
Publicat: 20.05.2018
O etichetă veche de 800 de ani pe care era inscripţionat ''Made in China'' i-a ajutat pe cercetători să descopere locul în care s-a scufundat o navă străveche de comerţ.

După ce un pescar a descoperit în 1990 o comoară pierdută ce cuprinde obiecte din ceramică, arheologii au încercat să descopere locul în care nava s-a scufundat şi de unde şi-a început călătoria. 

Independent notează că nava a fost datată iniţial ca provenind din secolul XIII, însă noile dovezi sugerează că este ”cu un secol mai veche decât se credea anterior”, conform arheologului Lisa Niziolek, din cadrul Muzeului din Chicago. 

Printre sutele de obiecte din ceramică descoperite pe epavă, unele erau marcate cu o inscripţie ce sugerează că au fost realizate în Jianning Fu, un district din China. În urma analizării rămăşiţelor, Niziolek şi echipa sa au putut deduce faptul că scufundarea a avut loc la începutul anului 1200. La bord se aflau aproximativ 100.000 de obiecte din ceramică. Colţii de elefant şi răşinele de la bord au ajutat, de asemenea, la datarea epavei. Conforn datării cu carbon, atunci când au fost descoperite, în 1990, obiectele aveau o vechime de 700-750 de ani. 

;

Însă, datorită evoluţiei modului în care sunt realizate datările cu carbon, specialiştii au concluzionat, în prezent, că obiectele au o vechime de 800 de ani. .

Perioada în care nava s-a scufundat este extrem de importantă deoarece evenimentul a avut loc într-o perioadă în care existau ”tensiuni regionale”.

”Era o perioadă în care comercianţii dn China au devenit mai activi în comerţul maritim,” a declarat Niziolek. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase