Home » Istorie » Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta

Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta

Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta
Publicat: 22.05.2018
"Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet 1865", de Christ Iónnin, o ediţie îngrijită şi adnotată de Simona Lazăr, va fi lansată miercuri, într-un eveniment care va avea loc la un restaurant din parcul Herăstrău din Capitală, potrivit organizatorilor.

Aceasta este prima reeditare a volumului original de la jumătatea secolului al XIX-lea, singura carte culinară publicată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet 1865”, de Christ Iónnin.

„Deloc întâmplător faptul că Editura GastroArt îşi anunţă existenţa şi proiectele ambiţioase cu acest prim titlu, care, printre altele, are meritul de a folosi, pentru prima dată, terminologia «bucătărie română», chiar dacă volumul nu conţine musai preparate autentic româneşti. Urmează alte câteva titluri extrem de importante pentru istoria noastră gastronomică, lucrări ştiinţifice şi traduceri în premieră. Cartea este destinată atât profesioniştilor din industria de profil, cât şi publicului interesat de domeniul culinar. Reţetele din carte pot fi oricând puncte de pornire pentru mese copioase, care, în afară de gust, au şi o poveste.Urmează un tur prin ţară în care vom găti reţete din carte şi vom vorbim despre istoria noastră gastronomică, care este mult mai complexă şi mai interesantă decât suntem înclinaţi să credem”, a declarat în exclusivitate pentru MEDIAFAX Cosmin Dragomir, iniţiator gastroart.ro.

Cartea beneficiază de peste 200 de note de subsol, prefaţă, studiu introductiv, tabel de măsuri şi este prima care foloseşte expresia „bucătărie română”, dar conţine şi preparate din reţetarul universal, potrivit Mediafax.

Evenimentul de lansare are loc miercuri, de la 18.00, la restaurantul Pescăruş din Herăstrău şi este organizat de Editura Gastroart.

Simona Lazăr, Cosmin Dragomir şi chef Vasile Nicolae, alături de alţi invitaţi surpriză vor vorbi despre istoria gastronomiei româneşti şi despre reţetele de acum aproximativ 150 de ani. Evenimentul include şi o sesiune de autografe.

Editura GastroArt este proiect editorial care îşi propune să readucă în atenţia publicului cărţi vechi şi noi de gastronomie autohtonă, lucrări ştiinţifice de profil şi documente inedite.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase