Home » Istorie » Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta

Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta

05.22.2018
Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta
"Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet 1865", de Christ Iónnin, o ediţie îngrijită şi adnotată de Simona Lazăr, va fi lansată miercuri, într-un eveniment care va avea loc la un restaurant din parcul Herăstrău din Capitală, potrivit organizatorilor.

Aceasta este prima reeditare a volumului original de la jumătatea secolului al XIX-lea, singura carte culinară publicată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet 1865”, de Christ Iónnin.

„Deloc întâmplător faptul că Editura GastroArt îşi anunţă existenţa şi proiectele ambiţioase cu acest prim titlu, care, printre altele, are meritul de a folosi, pentru prima dată, terminologia «bucătărie română», chiar dacă volumul nu conţine musai preparate autentic româneşti. Urmează alte câteva titluri extrem de importante pentru istoria noastră gastronomică, lucrări ştiinţifice şi traduceri în premieră. Cartea este destinată atât profesioniştilor din industria de profil, cât şi publicului interesat de domeniul culinar. Reţetele din carte pot fi oricând puncte de pornire pentru mese copioase, care, în afară de gust, au şi o poveste.Urmează un tur prin ţară în care vom găti reţete din carte şi vom vorbim despre istoria noastră gastronomică, care este mult mai complexă şi mai interesantă decât suntem înclinaţi să credem”, a declarat în exclusivitate pentru MEDIAFAX Cosmin Dragomir, iniţiator gastroart.ro.

Cartea beneficiază de peste 200 de note de subsol, prefaţă, studiu introductiv, tabel de măsuri şi este prima care foloseşte expresia „bucătărie română”, dar conţine şi preparate din reţetarul universal, potrivit Mediafax.

Evenimentul de lansare are loc miercuri, de la 18.00, la restaurantul Pescăruş din Herăstrău şi este organizat de Editura Gastroart.

Simona Lazăr, Cosmin Dragomir şi chef Vasile Nicolae, alături de alţi invitaţi surpriză vor vorbi despre istoria gastronomiei româneşti şi despre reţetele de acum aproximativ 150 de ani. Evenimentul include şi o sesiune de autografe.

Editura GastroArt este proiect editorial care îşi propune să readucă în atenţia publicului cărţi vechi şi noi de gastronomie autohtonă, lucrări ştiinţifice de profil şi documente inedite.

 

Cele mai noi articole
Un arheolog susține că o locuință din cripta unei biserici din Nazaret ar putea fi casa părintească a lui Iisus
Un arheolog susține că o locuință din cripta unei biserici din Nazaret ar putea fi casa părintească a lui Iisus
Inteligența artificială a ajuns îndeajuns de inteligentă pentru a semnala când nu mai este de încredere
Inteligența artificială a ajuns îndeajuns de inteligentă pentru a semnala când nu mai este de încredere
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum arăta prima Dacia 1100 scoasă pe linia de producţie a uzinei de la Mioveni
Cum ajută inteligența artificială cercetătorii să înțeleagă activitatea cerebrală din spatele gândurilor
Cum ajută inteligența artificială cercetătorii să înțeleagă activitatea cerebrală din spatele gândurilor
O specie de furnici este echipată cu o „armură biominerală” nemaivăzută până acum la insecte
O specie de furnici este echipată cu o „armură biominerală” nemaivăzută până acum la insecte
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Infecția cu virusul Zika ar putea fi tratată cu o serie de antibiotice obișnuite
Infecția cu virusul Zika ar putea fi tratată cu o serie de antibiotice obișnuite
Platforma de streaming Spotify a resetat 350.000 de parole
Platforma de streaming Spotify a resetat 350.000 de parole
Spectacole care se joacă de obicei cu casa închisă, online în acest weekend
Spectacole care se joacă de obicei cu casa închisă, online în acest weekend
Parlamentul European a votat introducerea rating de reparabilitate
Parlamentul European a votat introducerea rating de reparabilitate
Un studiu al cercetătorilor de la UBB Cluj arată cât de mult a crescut indicele de modernitate a României în 25 de ani
Un studiu al cercetătorilor de la UBB Cluj arată cât de mult a crescut indicele de modernitate a României în 25 de ani
Liberalii și dezvoltarea industriei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea
Liberalii și dezvoltarea industriei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea
Top 10 porecle regale deloc măgulitoare
Top 10 porecle regale deloc măgulitoare
O plantă din China, folosită de mii de ani în leacurile tradiționale, și-a schimbat complet culoarea pentru a nu mai fi culeasă
O plantă din China, folosită de mii de ani în leacurile tradiționale, și-a schimbat complet culoarea pentru a nu mai ...
Oamenii de știință sunt îngrijorați de vaccinul COVID-19 produs de AstraZeneca, iar compania vrea un studiu suplimentar
Oamenii de știință sunt îngrijorați de vaccinul COVID-19 produs de AstraZeneca, iar compania vrea un studiu suplimentar
Un asteroid „potențial periculos” și la fel de înalt ca Burj Khalifa va trece, duminică, pe lângă Pământ
Un asteroid „potențial periculos” și la fel de înalt ca Burj Khalifa va trece, duminică, pe lângă Pământ
Amenințarea lansată de Iran după asasinarea directorului programului nuclear
Amenințarea lansată de Iran după asasinarea directorului programului nuclear
Exploratorul care a făcut pentru prima dată  înconjurul lumii
Exploratorul care a făcut pentru prima dată înconjurul lumii