Home » Istorie » Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta

Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta

Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta
Publicat: 22.05.2018
"Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet 1865", de Christ Iónnin, o ediţie îngrijită şi adnotată de Simona Lazăr, va fi lansată miercuri, într-un eveniment care va avea loc la un restaurant din parcul Herăstrău din Capitală, potrivit organizatorilor.

Aceasta este prima reeditare a volumului original de la jumătatea secolului al XIX-lea, singura carte culinară publicată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet 1865”, de Christ Iónnin.

„Deloc întâmplător faptul că Editura GastroArt îşi anunţă existenţa şi proiectele ambiţioase cu acest prim titlu, care, printre altele, are meritul de a folosi, pentru prima dată, terminologia «bucătărie română», chiar dacă volumul nu conţine musai preparate autentic româneşti. Urmează alte câteva titluri extrem de importante pentru istoria noastră gastronomică, lucrări ştiinţifice şi traduceri în premieră. Cartea este destinată atât profesioniştilor din industria de profil, cât şi publicului interesat de domeniul culinar. Reţetele din carte pot fi oricând puncte de pornire pentru mese copioase, care, în afară de gust, au şi o poveste.Urmează un tur prin ţară în care vom găti reţete din carte şi vom vorbim despre istoria noastră gastronomică, care este mult mai complexă şi mai interesantă decât suntem înclinaţi să credem”, a declarat în exclusivitate pentru MEDIAFAX Cosmin Dragomir, iniţiator gastroart.ro.

Cartea beneficiază de peste 200 de note de subsol, prefaţă, studiu introductiv, tabel de măsuri şi este prima care foloseşte expresia „bucătărie română”, dar conţine şi preparate din reţetarul universal, potrivit Mediafax.

Evenimentul de lansare are loc miercuri, de la 18.00, la restaurantul Pescăruş din Herăstrău şi este organizat de Editura Gastroart.

Simona Lazăr, Cosmin Dragomir şi chef Vasile Nicolae, alături de alţi invitaţi surpriză vor vorbi despre istoria gastronomiei româneşti şi despre reţetele de acum aproximativ 150 de ani. Evenimentul include şi o sesiune de autografe.

Editura GastroArt este proiect editorial care îşi propune să readucă în atenţia publicului cărţi vechi şi noi de gastronomie autohtonă, lucrări ştiinţifice de profil şi documente inedite.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
(P) 4 motive pentru care trebuie să investești în calitatea căștilor tale
(P) 4 motive pentru care trebuie să investești în calitatea căștilor tale
Studiu: Schimbările climatice afectează calitatea nutrițională a culturilor alimentare
Studiu: Schimbările climatice afectează calitatea nutrițională a culturilor alimentare
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cronice, chiar și în cantități moderate
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cronice, chiar și în cantități moderate
Cercetătorii au filmat pisici de mare care gonesc rechinii folosind șocuri electrice
Cercetătorii au filmat pisici de mare care gonesc rechinii folosind șocuri electrice
Casanova, spion al Epocii Luminilor. Cum și-a folosit seducția și inteligența în slujba politicii
Casanova, spion al Epocii Luminilor. Cum și-a folosit seducția și inteligența în slujba politicii
Doamna Sherlock Holmes și istoria femeilor detectiv
Doamna Sherlock Holmes și istoria femeilor detectiv
Un nou model de Inteligență Artificială identifică pacienții cu risc de moarte cardiacă subită
Un nou model de Inteligență Artificială identifică pacienții cu risc de moarte cardiacă subită
Efectul surprinzător pe care laptele de cămilă îl are asupra astmului alergic
Efectul surprinzător pe care laptele de cămilă îl are asupra astmului alergic
(P) Ce este testarea genetică și ce rol are
(P) Ce este testarea genetică și ce rol are
Starea de bine susține memoria, arată un studiu realizat pe 10.000 de persoane. 5 strategii pentru emoții pozitive
Starea de bine susține memoria, arată un studiu realizat pe 10.000 de persoane. 5 strategii pentru emoții pozitive
O tânără din Germania, găsită în viață după 12 zile de dispariție în Australia
O tânără din Germania, găsită în viață după 12 zile de dispariție în Australia
Migrația în Uniunea Europeană a cauzat un record de populație. Câți locuitori are UE?
Migrația în Uniunea Europeană a cauzat un record de populație. Câți locuitori are UE?
Căderea părului ar putea fi tratată fără medicamente, au descoperit accidental cercetătorii
Căderea părului ar putea fi tratată fără medicamente, au descoperit accidental cercetătorii
Începutul sfârşitului a avut loc pentru el cu 210 ani în urmă. Aşa a fost răpusă o legendă
Începutul sfârşitului a avut loc pentru el cu 210 ani în urmă. Aşa a fost răpusă o legendă
Secvențierea genomului uman la scară largă, posibilă în România din octombrie
Secvențierea genomului uman la scară largă, posibilă în România din octombrie
Pentru prima dată în istoria Europei, energia solară a fost principala sursă de energie
Pentru prima dată în istoria Europei, energia solară a fost principala sursă de energie
Cine a primit cea mai mare amendă din istoria Wimbledon?
Cine a primit cea mai mare amendă din istoria Wimbledon?
Sute de vulcani s-ar putea „trezi la viață” din cauza topirii ghețarilor
Sute de vulcani s-ar putea „trezi la viață” din cauza topirii ghețarilor