Home » Istorie » Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta

Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta

Descopera 05.22.2018
Carte de bucate din timpul lui Cuza, reeditată după 153 de ani. Unde poate fi admirată aceasta
"Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet 1865", de Christ Iónnin, o ediţie îngrijită şi adnotată de Simona Lazăr, va fi lansată miercuri, într-un eveniment care va avea loc la un restaurant din parcul Herăstrău din Capitală, potrivit organizatorilor.

Aceasta este prima reeditare a volumului original de la jumătatea secolului al XIX-lea, singura carte culinară publicată în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet 1865”, de Christ Iónnin.

„Deloc întâmplător faptul că Editura GastroArt îşi anunţă existenţa şi proiectele ambiţioase cu acest prim titlu, care, printre altele, are meritul de a folosi, pentru prima dată, terminologia «bucătărie română», chiar dacă volumul nu conţine musai preparate autentic româneşti. Urmează alte câteva titluri extrem de importante pentru istoria noastră gastronomică, lucrări ştiinţifice şi traduceri în premieră. Cartea este destinată atât profesioniştilor din industria de profil, cât şi publicului interesat de domeniul culinar. Reţetele din carte pot fi oricând puncte de pornire pentru mese copioase, care, în afară de gust, au şi o poveste.Urmează un tur prin ţară în care vom găti reţete din carte şi vom vorbim despre istoria noastră gastronomică, care este mult mai complexă şi mai interesantă decât suntem înclinaţi să credem”, a declarat în exclusivitate pentru MEDIAFAX Cosmin Dragomir, iniţiator gastroart.ro.

Cartea beneficiază de peste 200 de note de subsol, prefaţă, studiu introductiv, tabel de măsuri şi este prima care foloseşte expresia „bucătărie română”, dar conţine şi preparate din reţetarul universal, potrivit Mediafax.

Evenimentul de lansare are loc miercuri, de la 18.00, la restaurantul Pescăruş din Herăstrău şi este organizat de Editura Gastroart.

Simona Lazăr, Cosmin Dragomir şi chef Vasile Nicolae, alături de alţi invitaţi surpriză vor vorbi despre istoria gastronomiei româneşti şi despre reţetele de acum aproximativ 150 de ani. Evenimentul include şi o sesiune de autografe.

Editura GastroArt este proiect editorial care îşi propune să readucă în atenţia publicului cărţi vechi şi noi de gastronomie autohtonă, lucrări ştiinţifice de profil şi documente inedite.

 

Cele mai noi articole
Un test de sânge poate dezvălui în doar 24 de ore dacă un tratament împotriva cancerului funcționează
Un test de sânge poate dezvălui în doar 24 de ore dacă un tratament împotriva cancerului funcționează
Zgura de furnal de la LIBERTY Galați, folosită la producerea de ciment cu amprentă redusă de carbon
Zgura de furnal de la LIBERTY Galați, folosită la producerea de ciment cu amprentă redusă de carbon
Ciclonii și Marea Neagră. Cât de intens va fi cel care va „lovi” în weekend
Ciclonii și Marea Neagră. Cât de intens va fi cel care va „lovi” în weekend
Vapoarele care exportă animale vii, cea mai periculoasă flotă din lume
Vapoarele care exportă animale vii, cea mai periculoasă flotă din lume
Un medicament Pfizer pentru artrita reumatoidă este benefic în infecția COVID-19
Un medicament Pfizer pentru artrita reumatoidă este benefic în infecția COVID-19
Motivul pentru care Statele Unite interzic importurile de câini din peste 100 de ţări
Motivul pentru care Statele Unite interzic importurile de câini din peste 100 de ţări
Avertismentul unui epidemiolog român: Șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero
Avertismentul unui epidemiolog român: Șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero
Al treilea cel mai mare diamant din lume, descoperit în Botswana. Câte carate are
Al treilea cel mai mare diamant din lume, descoperit în Botswana. Câte carate are
Liliecii din Elveția găzduiesc diverse virusuri, unele potențial zoonotice
Liliecii din Elveția găzduiesc diverse virusuri, unele potențial zoonotice
Incidentul de la centrala nucleară Taishan. Ce spune China despre nivelul radiațiilor
Incidentul de la centrala nucleară Taishan. Ce spune China despre nivelul radiațiilor
Cine este omul care ne-a arătat că sistemul solar este mai complex decât credeam. Unul dintre inelele lui Neptun îi poartă numele
Cine este omul care ne-a arătat că sistemul solar este mai complex decât credeam. Unul dintre inelele lui Neptun îi poartă ...
Interesul pentru vaccinare, tot mai scăzut. Mai multe centre din țară vor fi închise
Interesul pentru vaccinare, tot mai scăzut. Mai multe centre din țară vor fi închise
Vremea până în luna iulie. Temperaturile vor ajunge peste cele normale pentru această perioadă
Vremea până în luna iulie. Temperaturile vor ajunge peste cele normale pentru această perioadă
Care sunt cele mai frecvente simptome ale variantei Delta a coronavirusului
Care sunt cele mai frecvente simptome ale variantei Delta a coronavirusului
Indigenii au ajutat Amazonul să rămână sălbatic timp de 5.000 de ani
Indigenii au ajutat Amazonul să rămână sălbatic timp de 5.000 de ani
Cum a apărut un crater uriaș în apropiere de un oraș turistic din sudul Australiei
Cum a apărut un crater uriaș în apropiere de un oraș turistic din sudul Australiei
Al cincilea ocean al Pământului, confirmat în sfârșit de oamenii de știință
Al cincilea ocean al Pământului, confirmat în sfârșit de oamenii de știință
O orhidee sălbatică a înflorit în Parcul Natural Putna Vrancea
O orhidee sălbatică a înflorit în Parcul Natural Putna Vrancea