Home » Istorie » Sute de oase umane au dezvăluit ritualurile de luptă ale ”barbarilor”

Sute de oase umane au dezvăluit ritualurile de luptă ale ”barbarilor”

Publicat: 29.05.2018
Sute de oase umane au dezvăluit ritualurile de luptă ale ”barbarilor”
Arheologii ce lucrau într-o regiune din Danemarca au descoperit rămăşiţe umane vechi de 2.000 de ani ce modifică gândirea tradiţională despre războaiele ''barbare'' din nordul Europei.

Cele peste 2.000 de oase umane, ce ar fi aparţinut unui grup de 82 de persoane, au fost descoperite în Alken Enge, pe malul lacului Mosso din Danemarca. Conform National Geographic, studiile ştiinţifice arată că majoritatea indivizilor erau bărbaţi adulţi ce au murit în cadrul unui singur eveniment în primul secol al erei noastre.

Traumele de pe rămăşiţe, dar şi armele descoperite în jur sugerează că indivizii au murit în timpul unei bătăli. Cercetătorii nu au excavat întreaga regiune, dar prin intermediul extrapolării, specialiştii susţin că ar fi în jur de 380 de persoane îngropate pe malul lacului. 

Descoperirea modifică mărimea estimată a armatelor din Europa epocii Fierului.  În ciuda tuturor scrierilor romane despre „barbarii” şi „sălbaticii” din Germania. Însă nu se ştie cu exactitate care erau capacităţie de luptă ale triburilor germanice. 

Conform arheologului Peter Bogucki, din cadrul Universităţii Princeton, până în prezent grupurile de luptători din regiunea scandinavică era compus din aproximativ 80 de persoane. „Dacă estimările din studiu sunt corecte”, afirmă Bogucki, „aceste armate au fost mult mai numeroase”, adaugă el.

Straniu este însă faptul că rămăşiţele descoperite recent prezintă urme produse de animale. În timp ce o parte din rămăşiţe au fost descoperite în poziţiile în care persoanele au decedat, altele au fost rearanjate. Bogucki consideră că prin mutarea rămăşiţelor este semnificativ faptul că grupul a fost cel învingător. 

Specialiştii consideră că lupta nu a fost dusă împotriva altor popoare, ci a fost una internă, între triburile germanice. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: