Home » Istorie » Top 10 instrumente de tortură medievale ce asigurau o moarte oribilă

Top 10 instrumente de tortură medievale ce asigurau o moarte oribilă

Publicat: 03.08.2018
Tortura este o practică străveche ce se regăseşte şi în prezent în unele societăţi, fiind utilizată ca pedeapsă, pentru interogare sau pentru intimidare şi descurajare.

List Verse prezintă o listă cu 10 instrumente de tortură folosite în Europa în perioada Evului Mediu şi modurile în care erau utilizate. 

Nimicitorul de captele

Foto arhiva

În cadrul acestui dispozitiv de tortură, craniul era amplasat în partea inferioară, iar menghina din partea superioară era învârtită pentru a presa craniul persoanei. În primă fază erau distruşi dinţii, apoi ochii ieşeau din orbite (unele versiuni ale maşinăriei aveau un dispozitiv special ce îi prindea). În cele din urmă, craniul era fracturat. În primele faze, călăul putea menţine blocat craniul persoanei torturate, lovind partea superioară pentru a provoca dureri puternice în întregul corp al victimei. 

Gheara pisicii

Gheara pisicii era ataşată unui mâner ce reprezenta practic o prelungire a braţului călăului. În acest fel dispozitivul era utilizat pentru a rupe carnea de pe oase din orice parte a corpului. 

Separatorul de genunchi

Un dispozitiv de tortută popular în perioada inchiziţiei era separatorul de genunchi. Era realizat din două menghine legate de două bucăţi din lemn ce aveau ataşate pe interior ţepuşe extrem de ascuţite. Practic, dispozitivul era amplasat deasupra şi dedesubtul genunchiului unei persoane. Cele două menghine erau apoi rotite, astfel fiind distruşi genunchii victimei. Dispozitivul mai putea fi utilizat şi pentru amputarea regiunilor corpului ce sufereau răni irecuperabile. 

Fiica lui Scavenger

Credit: Wikimedia Commons/Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.

Fiica lui Scavenger a fost inventată în perioada domniei regelui Henric al-VIII-lea, de către Sir William Skevington, locotenent al Turnului din Londra. Dispozitivul era sub forma literei A, craniul fiind amplasat în partea suprioară în timp ce restul corpului era amplasat într-o poziţie aşezată ce forţa genunchii să strivească restul corpului. Fiica lui Scavenger a fost realizată ca revers al unui alt dispozitiv de tortură menit să distrugă corpul victimei prin întinderea lui. 

Leagănul lui Iuda (Scaunul lui Iuda)

Credit: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0/Flominator 

Victima era amplasată în vârful piramidei, iar greutatea sa făcea ca vârful piramidei să-i penetreze anusul, vaginul sau scrotul. În funcţie de dorinţa persoanei ce realiza interogatoriul, victima era supusă unei presiuni din ce în ce mai mare sau era eliberată în repetate rânduri cu întreaga greutate a corpului pe vârful piramidei. În prezent, metoda este utilizată de anumite guverne din America Latină ce au modificat dispozitivul prin adăugare unor benzi electrice la nivelul taliei. Asemănător cu scaunul lui Iuda este Măgarul Spaniol. 

Măgarul Spaniol

Credit: Wikimedia Commons/CC BY 2.5/Marie-Lan Nguyen

Măgarul Spaniol era un dispozitiv cu o formă triunghiulară, ascuţit în partea superioară. Victima era amplasată în ,,şa”, iar de picioare îi erau ataşate diferite greutăţi. Unele surse istorice sugerează că instrumentul ar fi avut capacitatea să despice în întregime o persoană. 

Para durerii

Credit: Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5/Lestat 

Aceste instrumente erau utllizate atât pentru tortură orală, cât şi anală sau vaginală. Interiorul cavităţilor în cauză erau mutilate iremediabil şi erau despicate de forţa de deschidere a intrumentului. Părţile ascuţite de la capătul instrumentului erau menite să rupă ţesuturile din gât, intestine şi cervix. Para orală era utilizată pentru pedepsirea ereticilor sau pentru persoane acuzate de practici neortodoxe, cea anală pentru homosexuali, iar cea vaginală pentru femeile acuzate de unirea sexuală cu Satana. 

Stropitoarea cu plumb

Dispozitivul era consituit dintr-un mâner la capătul căruia se afla o sferă ce putea fi îndepărtată şi umplută cu metal topit, ulei încins, apă fierbinte sau smoală. Zonele perforate erau apoi reataşate, iar prin scuturarea instrumentului victima era stropită cu substanţele din interior. 

Distrugătorul de sâni

Credit: Wikimedia Commons/Flominator

Dispozitivul era utilizat atât pentru pedepsirea victimelor, cât şi pentru interogatorii. Acesta era utilizat pentru femeile acuzate de erezie, blasfemie, adulter, avort indus voit sau magie albă. Ghearele erau utilizate pe sânii femeilor, fie reci, fie încinse. 

Foarfeca-crocodil

Foarfeca-crocodil era un instrument de tortută utilizat în ultima perioadă a Europei medievale, rezervat în mod general regicidului (încercarea sau reuşita de a ucide un rege). Dinţii erau realizaţi din fier şi formau un tub atunci când erau închişi. După ce era încins, instrumentul era amplasat pe penisul persoanei acuzate, în cele din urmă provocând amputarea acestei zone a corpului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase