Home » Istorie » Anul în care sovieticii ne restituie ”Cloşca cu puii de aur”. Două dintre piese s-au pierdut în Rusia – 100 de ani in 100 de momente

Anul în care sovieticii ne restituie ”Cloşca cu puii de aur”. Două dintre piese s-au pierdut în Rusia – 100 de ani in 100 de momente

Publicat: 23.06.2018
În 1956, URSS restituie României 10 piese din Tezaurul de la Pietroasa şi câteva picturi ale lui Nicolae Grigorescu.
Ruşii ne-au restituit 33 de kilograme de aur din 93,4 tone de aur românesc care au fost trimise la Moscova, începând cu decembrie 1916, pentru a fi „protejat”, în contextul în care Bucureştiul era ocupat de trupele Puterilor Centrale, iar guvernul se retrăsese la Iaşi.
 
Tezaurul românesc a luat drumul Moscovei în 17 vagoane. Erau trimise 93,4 tone de aur, dintre care 91 de tone în monede istorice de aur, care aparţineau persoanelor private, companiilor şi băncilor particulare din România, şi 2,4 tone de lingouri de aur, care aparţineau Băncii Naţionale a României. Alături de cele 1738 de lăzi pline cu lingouri de aur, au mai plecat bijuteriile Reginei Maria, inelul domnitorului Vasile Lupu, obiecte de patrimoniu cultural extrem de preţioase. 
 
Totodată, a mai fost trimisă arhiva statului, documente, manuscrise preţioase, colecţia de monede a Academiei Române, tablouri de patrimoniu, printre care lucrări importante semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman şi Ştefan Luchian, cărţi rare, odoarele mănăstirilor din Moldova şi Muntenia, arhive, depozite, precum şi colecţii ale multor instituţii publice şi particulare. 
 
Transferul tezaurului românesc la Moscova a fost garantat de ţarul Rusiei, care era vărul Reginei Maria, precum şi de către marile puteri Anglia şi Franţa. 
 
Preluarea puterii cu forţa în Rusia de către bolşevici a dus la ruperea relaţiilor diplomatice cu România, la 13 ianuarie 1918. Lenin anunţa că va „conserva” tezaurul românesc şi că-l va înapoia poporului român la o dată neprecizată. Acest lucru însemna, de fapt, sechestrarea celor 93,4 tone de aur şi a celorlalte bunuri şi documente valoroase trimise la Moscova cu un an înainte.
 
O foarte mică parte din tezaur, alcătuită din 33 kilograme de aur, tablouri ale lui Grigorescu şi alte bunuri culturale, aveau să se întoarcă în ţară în 1956. Lista completă a bunurilor restituite în 1956 era alcătuită din 39.320 de piese şi cuprindea: Tezaurul de la Pietroasele, 120 de tablouri semnate de Nicolae Grigorescu (dintr-un total de 1350 de picturi, gravuri şi desene), vase liturgice din aur şi argint, cărţi şi miniaturi vechi, bijuterii, icoane, tapiţerii, obiecte de cult religios.
 
Gheorghe Gheorghiu Dej anunţa, însă, propagandistic că tezaurul s-a întors: „Miercuri dimineaţă, s-a deschis la Galeria Naţională a Muzeului de Artă al Republicii Populare Române expoziţia Tezaurul artistic şi istoric restituit de guvernul Uniunii Sovietice. Actul înapoierii tezaurului în preajma marii noastre sărbători naţionale vine să se înscrie ca o nouă şi grăitoare dovadă a prieteniei ce ne leagă de marele popor”.
 
Tezaurul de la Pietroasele denumit popular „Cloşca cu puii de aur” a fost descoperit în 1837. Avea 22 de piese, dar autorităţile de atunci au recuperat doat 12. Dintre acestea, două au dispărut în Rusia. În prezent, cele 10 piese restituite în 1956 sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie.
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase