Home » Istorie » Arheologii au descoperit cel mai vechi desen abstract, care are zeci de mii de ani mai mult decât următorul

Arheologii au descoperit cel mai vechi desen abstract, care are zeci de mii de ani mai mult decât următorul

Arheologii au descoperit cel mai vechi desen abstract, care are zeci de mii de ani mai mult decât următorul
Publicat: 14.09.2018
În Peştera Blombos din Africa de Sud a fost găsită cea mai veche inscripţie abstractă pe suprafaţa unei roci dintr-un strat arheologic cu vârsta de 73.000 de ani. „Opera” este cu 30.000 de ani mai veche decât desenele abstracte şi figurative descoperite până acum.

Ce este un simbol? Aceasta este o întrebare grea atunci când se analizează inscripţiile preistorice. Ce putem interpreta acum ca reprezentări figurative pot fi doar mâzgăleli care nu aveau vreun sens sau scop special.

Pentru mult timp, arheologii erau convinşi că primele simboluri au apărut atunci când Homo sapiens a început să colonizeze zone din Europa acum circa 40.000 de ani. Totuşi, descoperirile arheologice recente din Africa, Europa şi Asia sugerează crearea şi utilizarea simbolurilor mult mai devreme, scrie Science Daily.

În noul articol, echipa internaţională care include savanţi francezi de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) a descris cel mai vechi desen abstract realizat de om cu ajutorul unei bucăţi de ocru (un tip de argilă) utilizată drept „creion”. Fragmentul de rocă cu siliciu a provenit dintr-un strat vechi de 73.000 de ani şi are un tipar de nouă linii fine intersectate.

O provocare metodologică majoră a fost de a demonstra că aceste linii au fost trasate deliberat de oameni. Prima dată, au reprodus aceleaşi linii folosind mai multe tehnici, iar rezultatele au fost comparate cu originalul. Astfel, cercetătorii au confirmat că liniile au fost trasate intenţionat cu o piatră de ocru ascuţită pe o suprafaţă care anterior a fost netezită.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Braţele femeilor din preistorie erau mai puternice decât cele ale atleţilor profesionişti din prezent

Copiii preistorici mergeau la „grădiniţă”?

Cum îşi făceau oamenii preistorici uneltele?

O nouă analiză asupra dinţilor Omului de Neanderthal scoate la iveală existenţa stomatologiei preistorice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase