Home » Istorie » Legendele medievale ale unui papă femeie pot fi adevărate

Legendele medievale ale unui papă femeie pot fi adevărate

Legendele medievale ale unui papă femeie pot fi adevărate
Publicat: 22.09.2018
Legendele spun că Papa Ioana a fost singurul papă femeie, iar, acum, analizele unor monede de argint sugerează că legendele sunt adevărate.

Conform legendelor din Evul Mediu, un papă pe nume Ioan/Ioana sau Johannes Anglicus, care a avut domnia în mijlocul secolului al IX-lea, a fost de fapt femeie, scrie Live Science.

O poveste din secolul al XIII-lea scrisă de un călugăr dominican din Polonia, numit Martin, a susţinut că Papa Ioana a devenit însărcinată şi a născut în timpul unei slujbe.

Totuşi, există dubii că acest papă a existat şi chiar mai multe dubii cu privire la genul său. Dubiul provine în parte din cauza confuziei în legătură cu identitatea papilor din secolul al IX-lea. Spre exemplu, în cea mai veche carte care a supravieţuit, ”Liber Pontificalis”, cartea oficială a biografiilor papilor din timpul Evului Mediu timpuriu, „Papa Benedict al III-lea lipseşte cu desăvârşire”, a precizat autorul studiului, Michael Habicht, arheolog la Flinders University din Adelaide, Australia.

Studiul este important în contextul dezbaterii cu privire la rolul femeii în Biserică. Acum, Habicht a sugerat că simbolurile de pe monedele medievale arată că Papa Johannes Anglicus a existat şi că Papa Ioana are fi fost reală. „Monedele au înclinat balanţa în favoarea unei poveşti adevărate, deşi muşamalizate”, a adăugat Habicht.

Aceste monede erau folosite în vestul Europei în timpul Evului Mediu, fiind descendenţii dinarilor din Imperiul Roman.

Monedele examinate au fost inscripţionate cu numele împăratului francilor pe o parte şi pe cealaltă cu monograma papei – un simbol făcut cu ajutorul iniţialelor numelui. Habicht  a avut în vedere monedele atribuite anterior lui Papa Ioan al VIII-lea, care a avut această funcţie din 872 până în 882.

Autorul studiului a observat că unele monede aveau monograme puţin diferite. „Monograma care poate fi atribuită ultimei perioade din conducerea lui Ioan al VIII-lea are diferenţe în plasarea literelor şi în forma generală”, a adăugat Habicht.

Aceste monede ar fi aparţinut unui alt papă, anume Johannes Anglicus. A menţionat şi câteva surse istorice care sugerează că Papa Ioan a domnit din 856 până în 858. Spre exemplu, cronicarul Conrad Botho a relatat că Papa Johannes l-a încoronat pe Ludovic al II-lea al Italiei ca împărat al Sfântului Imperiu Roman în anul 856.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Omul care a cerut iertare pentru păcatele Bisericii Catolice. Discursul istoric al Papei Ioan Paul al II-lea

”Atletul lui Dumnezeu”, care a contribuit la prăbuşirea comunismului

Papa Silvestru al II-lea: savantul magician de pe tronul Vaticanului

Papa Francisc declară că teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt corecte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase