Home » Istorie » Urme de opiacee au fost descoperite într-un vas din perioada Epocii Bronzului

Urme de opiacee au fost descoperite într-un vas din perioada Epocii Bronzului

Publicat: 09.10.2018
Cercetătorii Universităţii din York şi cei ai British Museum au descoperit urme de opiacee conservate într-un vas ce datează din perioada târzie a Epocii Bronzului.

Vasele cu această formă au fost considerate de către cercetători ca având o legătură cu utilizarea opiaceelor deoarece atunci când sunt inversate seamănă cu macul ce a fost comercializat intensiv în estul Mediteranei între 1650 şi 1350 î.Hr. 

Conform Phys, cercetătorii au utilizat o serie de tehnici de analiză pentru studierea vasului deţinut de British Museum. Datorită faptului că vasul era sigilat, specialiştii au putut analiza conţinutul din interiorul său. 

Analizele iniţiale au arătat că reziduurile din vas erau în mare parte de origine vegetală, fiind descoperite şi urme de alcaloizi opiacei, un grup de compuşi organici derivaţi din mac ce sunt cunoscuţi pentru efectele lor psihologice asupra organismului uman. 

Sursa-British Museum

Pentru confirmarea descoperirii, specialiştii au utilizat instrumentele din cadrul Centre of Excellence in Mass Spectrometry al Universităţii din York. Dr. Rachel Smith, ce a utilizat noua metodă de analiză, a declarat că „alcaloizii pe care i-am detectat sunt printre cei mai rezistenţi la degradare. Am descoperit compuşii într-un amestec vegetal uleios, însă nu ştim cu exactitate pentru ce era utilizat amestecul”. 

În trecut se credea că aceste vase erau utilizate pentru depozitarea uleiului din seminţe de mac ce era utilizat în cadrul fabricării parfumurilor. Aşadar, efectul opiaceu al amestecului ar fi avut doar o semnificaţie simbolică. „Vasul este semnificativ deoarece dezvăluie detalii importante privind comerţul şi cultura din acea perioadă”, a declarat profesorul Jane Thomas-Oates, supervizor al studiului din cadrul Universităţii din York. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase