Home » Istorie » Soldatul american al Armatei Sovietice. Povestea paraşutistului care a ajuns tanchist în Armata Roşie

Soldatul american al Armatei Sovietice. Povestea paraşutistului care a ajuns tanchist în Armata Roşie

Publicat: 06.01.2019
Joseph Beyrle este singurul soldat american care a făcut parte atât din armata americană, cât şi din cea sovietică, participând la bătălii pe ambele fronturi din Europa în Al Doilea Război Mondial. Mulţumită tenacităţii sale, a reuşit să scape de captivitatea germană şi să continue să lupte pentru sovietici. Povestea sa de război este una dintre cele mai impresionante episoade din a doua conflagraţie mondială.

Joseph Beyrle s-a născut în 1923 în oraşul Muskegon, Michigan. După ce a absolvit şcoala în 1942, a refuzat o bursă la Universitatea Notre Dame, preferând să se alăture armatei şi să meargă la război. După selecţie, Beyrle a fost trimis la Regimentul 506 de Infanterie Aeropurtată. Unitatea sa era specializată în operaţiunile subversive şi în comunicaţii radio, scrie War History Online.

După ce a terminat instructajul care a durat circa 9 luni, Beyrle a fost trimis la Ramsbury, în Anglia. Acolo a participat în două operaţiuni de luptă care aveau obiectivul de aprovizionare al Rezistenţei Franceze.

Pe 6 iunie 1944, Beyrle a făcut parte din Operaţiunea Overlord, dar avionul C-47 în care se afla soldatul a fost atacat lângă coasta Normandiei. Beyrle a fost forţat să sară din avion, în ciuda altitudinii joase de doar 120 de metri. A aterizat cu succes pe acoperişul unei biserici, dar legătura cu ceilalţi paraşutişti a fost pierdută. Acest lucru nu l-a oprit în cercetarea terenului, în ajungerea la destinaţie şi în executarea ordinelor de unul singur.

Joseph Beyrle în 1943. Credit: Wikipedia

Obiectivul principal pe care îl avea unitatea sa era să submineze instalaţia electrică de sub Sainte Marie du Mont. După ce a terminat misunea, Beyrle a efectuat mai multe acte de sabotaj în câteva zile. În timpul unui asemenea act, soldaţii germani l-au capturat.

Germanii nu l-au ţinut la un loc cu ceilalţi prizonieri de război pentru că era considerat periculos. Timp de şapte luni, a fost mutat de şapte ori în înghisori diferite. Beyrle a încercat să scape de două ori, dar fără să reuşească. În a doua încercare, el împreună cu camarazii săi au crezut că au luat un tren spre Polonia, dar au greşit şi au ajuns în Berlin.

Aici, autorităţile germane l-au arestat pe Beyrle şi l-au interogat. Erau sigure că nu este doar un prizonier, ci şi un spion cu o misiune la Berlin. A fost torturat, dar nu a oferit informaţii care să susţină această teorie. Eventual, acesta a fost predat armatei germane pentru că Gestapo nu avea drepturl să ţină prizonieri de război.

Beyrle a fost apoi trimis în lagărul de prizonieri Stalag III-C de lângă oraşul Kostrzyn nad Odra. Noaptea, prizonierii puteau auzi artileria Armatei Roşii. Din nou, Beyrle a decis să scape. La începutul lui ianuarie 1945, soldatul american a reuşit să scape din captivitate.

„Tovarăşul american”

După câteva săptămâni, americanul a întâlnit tancurile sovietice. Pentru a fi identificat, a ţinut un pachet de ţigări Lucky Strike. A repetat sngura expresie în rusă pe care o cunoaştea: „tovarăş american”.

După ce a fost stabilită identitatea sa, Joseph l-a întrebat pe comandantul batalionului de tancuri dacă poate să stea şi să lupte cu ei. După ce a arătat atât de multă tenacitate, a fost acceptat în batalionul sovietic într-un tanc M4 Sherman (fiind tanc de origine americană, trebuia să fie familiarizat cu vehiculul).

La sfârşitul lui ianuarie, batalionul lui Beyrle a eliberat lagărul Stalag III-C din care acesta scăpase recent. Totuşi, la începutul lui februarie, batalionul a fost atacat de bombardiere Ju-87. A fost rănit şi trimis la spitalul din Landsberg an der Warthe (acum oraşul polonez Gorzow Wielkopolski).

Comandantul Jukov a aflat de povestea paraşutistului american şi a decis să viziteze spitalul pentru a-l întâlni. În timpul conversaţiei, Beyrle l-a rugat pe Jukov să-l ajute să se întoarcă în SUA. Jukov a ordonat redactarea unei scrisori oficiale pentru a-i confirma identitatea deoarece soldatul nu avea documente care să ateste că era american.

Credit: Wikipedia

Paraşutistul s-a alăturat unui convoi de camioane care se îndreptau spre teritoriul Uniunii Sovietice, ajungând la Moscova. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să meargă la ambasada americană unde a fost surprins să afle că, pe 10 iunie 1944, fusese declarat mort.

Biserica din oraşul său natal a ţinut o înmormântare pentru el. Deşi identitatea sa a fost confirmată cu ajutorul amprentelor, Beyrle a fost ţinut în custodia autorităţilor americane. Atunci când identitatea sa a fost confirmată, toate suspiciunile au dispărut. Războiul s-a terminat iar Joseph a ajuns acasă.

„Aş avea timp să omor fotograful când mă fotografiază”

În 1994, Beyrle a fost invitat la o ceremonie solemnă dedicată celei de a 50-a aniversări a deschiderii celui de al doilea front în Europa, ceremonie care a fost ţinută la Casa Albă şi la care au participat atât preşedintele american Bill Clinton, cât şi preşedintele Rusiei, Boris Elţîn. În 2004, Joseph a călătorit la Moscova pentru a participa la Parada Victoriei. Povestea sa a fost publicată atât în Rusia, cât şi în Statele Unite.

Joseph Beyrle a murit de infarct pe 12 decembrie 2004. În aprilie 2005, a fost îngropat cu toate onorurile militare la Arlington National Cemetery.

Acesta a avut trei copii, şapte nepoţi şi un strănepot. Unul dintre fiii săi, John Beyrle, a fost ambasador SUA în Rusia din 2008 până în 2012. Privind o fotografie a tatălui său, John a comentat: „O dată l-am întrebat pe tatăl meu la ce se gândea când a fost fotografiat. A răspuns – aş avea timp să omor fotograful când mă fotografiază”.

John Beyrle cu Dmitri Medvedev în 2008. Credit: Wikipedia

În septembrie 2002, Thomas Taylor a publicat o carte despre Joseph Beyrle intitulată ”The Simple Sounds of Freedom”. În 2005, pe peretele bisericii Saint Come du Mont, unde Beyrle a aterizat în 1944, a fost pusă o placă memorială. În acelaşi an, documentarul în rusă ”The American soldier of the Soviet Army” a fost lansat şi în SUA , iar în 2007 a fost publicată o versiune engleză a ”Joseph and His Brothers in Arms”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

După 74 de ani, un nepot a descoperit rămăşiţele avionului în care bunicul său a murit în cel de-Al Doilea Război Mondial

Rolul României în Al Doilea Război Mondial. Cum am pierdut Basarabia şi Bucovina – FOTO

Fotografii haioase cu soldaţii din Al Doilea Război Mondial

Cum îşi tonificau femeile din Al Doilea Război Mondial musculatura folosind dispozitive mecanice bizare. VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase