Home » Istorie » Cinci filozofi care au murit în cele mai ciudate moduri

Cinci filozofi care au murit în cele mai ciudate moduri

Publicat: 05.01.2019
De la bărbatul care ar fi murit din cauza răsului la cel ce ar fi decedat după ce a fost îngropat în fecale de vacă, iată cinci dintre cele mai ciudate morţi ale filozofilor.

Chrysippus

Sursa-WIkimedia/Public Domain

Chrysippus (280-207 î.Hr.) este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari stoici. El a murit în timpul celei de-a 143-a Olimpiade, pe când avea 73 de ani. Conform Vintage News, privind moartea sa există două poveşti, ambele au la bază consumul de alcool.

Prima teorie sugereză că a murit din cauza ameţelii la cinci zile după ce a consumat un vin foarte puternic. A doua teorie este cel mai des asociată cu numele său. Bărbatul ar fi observat că un măgar i-a mâncat  smochinele, în loc să fie supărat de acest lucru, el a ţipat la o femeie bătrână „Acum dă-i şi nişte vin să poată înghiţi mai bine acele smochine”. Gluma i s-a părut atât de amuzantă încât a râs până când s-a înecat şi a murit.

De la Mettrie

Sursa-captura Youtube

Autorul lucrării L’homme Machine, Julien Offray de La Mettrie (1709-1751), a devenit cunoscut pentru teoriile sale privind natura umană, nefiind apreciat de contemporanii săi. Moartea sa este văzută potrivită pentru filozofia sa şi este descrisă ca o „moarte materialistă”. Bărbatul a decedat deoarece a mâncat în exces. El a refuzat ajutorul medicilor, numindu-i şarlatani. A încercat să se vindece singur, însă în cele din urmă a decedat.

Heraclit

Sursa-captură Youtube

Heraclit (535-475 î. Hr.) a fost un filozof grec, cunoscut pentru faptul că respingea societatea pe care începuse să o dispreţuiască. Acesta a decis să se izoleze în munţi şi să mănânce doar iarbă şi plante. Bărbatului i-au apărut edeme din cauza alimentaţiei proaste şi a fost nevoit să se întoarcă în oraş pentru a fi tratat. Acesta nu a acceptat sfaturile medicilor, ci a cerut să fie acoperit în bălegar de vacă pentru a se vindeca. Povestea are şi de această dată două sfârşituri. Primul sugerează că s-a înecat în fluidele moi ale fecalelor de vacă. Al doilea sugerează că a stat prea mult la soare, acoperit de fecale, acestea s-au uscat şi el a murit din cauza căldurii.

Diogene din Sinop

Sursa-WIkimedia/Public Domain

Despre Diogene (mort în 302 î.Hr) sunt cunoscute multe anecdote neobişnuite, precum cea în care se spune că trăia într-un butoi sau cea în care se spune că a defecat într-un teatru. Unul dintre cele mai remarcabile lucruri despre Diogene era că nu se temea de autorităţi. El a murit la vârsta de 90 de ani, iar modul în care a decedat este un mister. Există însă două teorii probabile. Fie a murit deoarece a mâncat caracatiţă crudă, fie a decis să se sinucidă, ţinându-şi respiraţia.

Michel Foucault

Sursa-captură Youtube

Filozoful francez Michel Foucault (1926-1984) a devenit cunoscut pentru teoriile sale despre sexualitate şi stilul său de viaţă excentric. În 1984, acesta s-a îmbolnăvit având simptomele unei gripe. Foucault a continuat să lucreze la cartea sa Istoria Sexualităţii deşi era bolnav. Mai târziu s-a descoperit că a avut SIDA, lucru pe care bărbatul l-a ştiut. Atunci când a simţit că se apropie momentul morţii a început să citească Seneca. În cele din urmă, a murit pe 25 iunie, aceeaşi zi în care a murit şi Seneca.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase