Home » Istorie » Cum arătau primele şosete din istorie. Erau purtate deseori cu sandale

Cum arătau primele şosete din istorie. Erau purtate deseori cu sandale

Publicat: 20.01.2019
Deşi existenţa şosetelor pare o invenţie recentă, oamenii le purtau din timpuri străvechi. În secolul VIII î.Hr, poetul grec Hersiod le recomanda contemporanilor săi să poarte piloi (şosete) cu sandale.

O serie de şosete purtate de către egipteni în anul 300 au supravieţuit trecerii timpului şi se găsesc, în prezent, în colecţiile muzeelor. Conform Atlas Obscura, analizarea ştiinţifică a lor poate oferi specialiştilor informaţii despre momentul şi modul în care au fost confecţionate.

O astfel de şosetă din lână a fost descoperită în urmă cu un secol, în apropiere de oraşul Sheikh Ibada din prezent. Datările cu radiocarbon arată că a fost creată în secolele III sau IV, în perioada când romanii conduceau Egiptul. Pe atunci şosetele erau realizate prin intermediul unei tehnici de croşetat asemănătoare cu cea din prezent. Degetele erau despărţite de şosetă în două, degetul mare într-o parte şi celelalte în a doua parte. Imaginea de mai jos poate părea terifiantă, dar în vremea respectivă astfel de accesorii erau ceva obişnuit şi nu însemnau că cei care le purtau aveau o formă diferită a degetelor de la picioare. Conform cercetării realizate de Joanne Dyer, specialistă a muzeului britanic, modelul dungat de pe şosetele din vechime era realizat prin spălarea lânei în diferiţi coloranţi naturali.

Credit-DAVID JACKSON/CC-BY-SA 2.0

Analizele au reuşit să oferă o parte dintre informaţiile privind fabricarea şosetelor din trecut , dar pentru o perspectivă mai amplă asupra relicvei, Sally Pointer, specialistă în obiecte de patrimoniu şi artizană, a decis să-şi creeze propria replică. Pentru a crea replica, Pointer a împletit lâna cu ajutorul unei andrele şi a realizat fiecare deget în parte, la fel cum erau realizate şi cele din trecut. „Prin recrearea obiectelor din trecut, cu ajutorul aceloraşi tehnici, putem vedea aptitudinile, timpul petrecut şi valoarea acestor obiecte”, a declarat Pointer.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Romanii purtau sandale cu sosete?

Şi-a mirosit timp de multă vreme şosetele murdare şi a ajuns la spital

Şosetele pot fi utilizate într-un alt mod. Care este acesta – FOTO

Hotul avea 14 pasari in ciorapi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase