Home » Istorie » Epava portavionului USS Hornet, navă scufundată în Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită în Pacificul de Sud – FOTO

Epava portavionului USS Hornet, navă scufundată în Al Doilea Război Mondial, a fost descoperită în Pacificul de Sud – FOTO

Publicat: 17.02.2019
Epava portavionului american din Al Doilea Război Mondial USS Hornet (CV-8) a fost descoperită în Insulele Solomon de organizaţia fondată de Paul Allen. Portavionul a fost localizat la sfârşitul lui ianuarie de echipajul de la Research Vessel Petrel pe fundul Pacificului de Sud, conform unei declaraţii a reprezentanţilor companiei Vulcan de pe 12 februarie. Vulcan supervizează reţeaua de organizaţii şi iniţiative ale lui Allen, cofondatorul Microsoft.

Cercetătorii au folosit informaţii de la arhivele naţionale şi navale pentru a găsi nava, dar şi rapoartele acţiunilor de la alte nave implicate în Bătălia din Insulele Santa Cruz din 1942. Epava a fost găsită la o adâncime de peste 5.000 de metri, scrie Fox News.

„Hornet a fost descoperită în prima misiune a vehiculului subacvatic al lui Petrel şi a fost confirmată cu ajutorul imaginilor de la submarin”, au explicat reprezentanţii.

Hornet este cel mai bine cunoscută pentru rolul jucat în raidul Doolittle asupra Japoniei în aprilie 1942. Atacul a fost conceput ca urmare a celui de la Pearl Harbor, fiind primul raid al avioanelor americane asupra teritoriului japonez. Deşi niciunul dintre cele 16 bombardiere B-25 nu au ajuns la destinaţia finală din China, raidul a fost important pentru moralul americanilor.

Credit: R/V Petrel, Vulcan

De asemenea, portavionul a fost implicat în bătălia decisivă de la Midway în iunie 1942, atunci când forţele navale americane au înfrânt flota japoneză.

Hornet a fost scufundată în timpul Bătăliei din Insulele Santa Cruz din 25-27 octombrie 1942. După ce a fost lovită de bombe şi torpile, echipajul navei a fost forţat să abandoneze nava. Încercările de salvare ale acesteia de cătra forţa navală americană au fost în zadar. A fost nevoie de patru torpile lansate de două distrugătoare japoneze pentru a scufunda portavionul în seara de 26 octombrie. Din cei aproximativ 2.200 de membri ai echipajului, 111 şi-au pierdut viaţa.

Credit: R/V Petrel, Vulcan

De asemenea, USS Enterprise, un alt portavion din clasa Yorktown, a fost avariat grav în această bătălie. „Cu pierderea lui Hornet şi avarierea severă a lui Enterprise, Bătălia de la Santa Cruz a fost o victorie japoneză, dar care a venit cu un preţ mare”, a precizat amiralul Samuel Cox, director al Naval History and Heritage Command. „Circa jumătate dintre avioanele japoneze implicate în luptă au fost distruse de anti-aeriana americană. Ca rezultat, portavioanele japoneze nu s-au mai implicat în lupte timp de aproape doi ani”, a adăugat acesta.

„O aveam pe Hornet pe lista navelor de război din Al Doilea Război Mondial pe care voiam să le localizăm datorită locului ei în istorie ca portavion care s-a aflat în momente cruciale ale bătăliilor navale”, a menţionat Robert Kraft, directorul operaţiunilor subacvatice de la Vulcan. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O epavă a unei nave de război importante din Al Doilea Război Mondial a fost descoperită

Epava Titanicului, cartografiată 3D pentru obţinerea unei comori de 110.000.000$ (VIDEO)

Epava submarinului HMS Narwhal a fost găsită accidental în Marea Nordului, după 77 de ani. La bordul ei s-a făcut o descoperire macabră

A fost descoperită epava avionului Ameliei Earhart? Cercetătorii din Papua Noua Guinee au identificat o posibilă zonă a epavei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase