Home » Istorie » Acum 2.500 de ani, Herodot a descris o navă ciudată. Acum, arheologii au găsit-o

Acum 2.500 de ani, Herodot a descris o navă ciudată. Acum, arheologii au găsit-o

Acum 2.500 de ani, Herodot a descris o navă ciudată. Acum, arheologii au găsit-o
Publicat: 22.03.2019
Una dintre cele mai enigmatice nave din Antichitate - un şlep (barjă) pe care istoricul Herodot l-a descris acum 2.500 de ani - a fost în sfârşit descoperit.

Herodot a scris 23 de rânduri în ”Historia” pentru a descrie acest tip de ambarcaţiune după ce a văzut construirea uneia în timpul călătoriilor în Egipt în anul 450 î.e.n. În scrierile sale, Herodot a precizat că aceasta avea o cârmă care trecea printr-o gaură în chilă, un catarg din lemn de salcâm şi vele din papirus.

Totuşi, arheologii nu au găsit o astfel de ambarcaţiune până la descoperirea oraşului port scufundat Thonis-Heracleion a fost descoperit pe coasta egipteană în anul 2000. Portul are mai mult de 70 de nave scufundate din secolul al VIII-lea până în secolul al II-lea î.e.n. Cercetătorii au văzut recent că una dintre acestea este un şlep care se potrivea cu descrierea lui Herodot, scrie Live Science.

„Abia după această descoperirea a epavei am realizat că Herodot avea dreptate”, a precizat Damian Robinson, director al Centre for Maritime Archaeology de la Oxford University. „Ce a descris Herodot a fost obiectul pe care l-am găsit”, a adăugat acesta.

La descoperirea vasului, arheologii au observat că are o arhitectură până atunci necunoscută care include scânduri groase care sunt ţinute laolaltă de bucăţi mai mici din lemn. „Herodot spune că navele au coaste interne lungi. Nimeni nu ştia ce înseamnă asta. Această structură nu a mai fost văzută de arheologi până acum”, a mai spus Robinson. „Apoi, am descoperit această formă de construcţie a navei şi este exact ca în descrierea lui Herodot”, a menţionat savantul.

Nava ar fi fost lungă de 28 de metri şi s-a scufundat în prima jumătate a secolului al V-lea î.e.n., „dar aceasta este probabil mai veche decât atât pentru că a fost folosită ca un ponton plutitor la sfârşitul vieţii. Cel mai probabil, nava este din secolul al VI-lea î.e.n.” a mai spus Robinson.

Egiptenii antici foloseau astfel de ambarcaţiuni pentru a transporta bunuri, precum peşte, pietre sau chiar trupe de-a lungul Nilului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Înspăimântătoarele mistere ale mumiilor au fost dezlegate

Descoperire de excepţie în Egipt într-un complex funerar. ”Poate fi numită o senzaţie”

Un mormânt vechi de 4.400 de ani al unui ”inspector divin” cu camere ascunse a fost găsit în Egipt – FOTO

Mormântul păzitorului unui templu străvechi descoperit în Egipt. „Mormântul conţine numeroase scene uluitoare”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase