Home » Istorie » O inscripţie antică din Yemen indică existenţa unui templu pierdut al unui zeu necunoscut

O inscripţie antică din Yemen indică existenţa unui templu pierdut al unui zeu necunoscut

O inscripţie antică din Yemen indică existenţa unui templu pierdut al unui zeu necunoscut
Publicat: 25.03.2019
Inscripţiile de pe o tăbliţă de bronz din Yemen menţionează un templu pierdut dedicat unui zeu numit "Athtar Ḥarmān”, o deitate despre care cercetătorii nu au mai auzit până acum.

Scris în limba sabeeană, textul spune îl menţionează pe zeul Athtar Ḥarmān. Astfel, artefactul vine de la un templu dedicat acestui zeu, iar cuvântul ”Bana” care apare în inscripţie este un nume folosit pentru un templu. „Acest zeu şi templul său erau necunoscute până acum. Unele detalii sugerează că acest lăcaş a fost în apropierea oraşului Ṣan’ā’”, au precizat savanţii de la French National Centre for Scientific Research. 

Înregistrările istorice menţionează mai multe regate care au apărut în Yemen acum mai bine de 2.000 de ani, iar unele dintre ele erau implicate în comerţul cu condimente, scrie Live Science.

Numele Khawliyān, care apare aici, mai este menţionat şi în altă inscripţie, găsită la un sit numit Maḥram Bilqīs, care este o listă de „nume de prinţi din Ayfa”. Cercetătorii nu ştiu unde se află această aşezare (Ayfa), dar există indicii că acesta se afla în apropiere de Ṣan’ā’.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Arheologii din Mexic au găsit primul templu al unui zeu venerat prin jupuirea oamenilor

Detalii despre un faimos general din armata lui Tutankamon, devenit apoi faraon, au fost regăsite în gravurile în piatră dintr-un templu egiptean străvechi

Noi descoperiri arheologice confirmă existenţa templului lui Artemis, zeiţa vânătorii în mitologia greacă

Ororile sacrificiilor aztecilor: ritualul macabru în care preoţii scoteau din pieptul victimelor inima care încă bătea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase