Home » Istorie » ”Documentul obraznic” prin care România a trecut sub influenţa sovieticilor, făcut public pentru prima dată. Cum au împărţit Churchill şi Stalin Europa de Est la un pahar de whiskey

”Documentul obraznic” prin care România a trecut sub influenţa sovieticilor, făcut public pentru prima dată. Cum au împărţit Churchill şi Stalin Europa de Est la un pahar de whiskey

Publicat: 04.04.2019
Aşa-numitul „document obraznic”, cunoscut şi cu denumirea de „Acordul de procentaj”, prin care premierul britanic Winston Churchill a împărţit Europa de Est cu liderul sovietic Iosif Stalin, este făcut public pentru prima dată.
Churchill a încheiat pactul secret cu Stalin în toamna anului 1944, pe măsură ce Aliaţii se apropiau de victoria finală împotriva Germaniei Naziste.

Bucata de hârtie arată controlul, sub formă de procente, pe care sovieticii şi britanicii urmau să îl aibă  asupra Bulgariei, Greciei, Ungariei, României şi Iugoslaviei. Documentul va putea fi văzut începând de joi în cadrul unei expoziţii găzduite de Arhivele Naţionale din Londra, potrivit Mail Online.

Sintagma „document obraznic” a fost folosită de însuşi Churchill, care a a recunoscut că poate fi catalogat dur. Premierul britanic a afirmat atunci că aliaţii americani ar fi „şocaţi dacă ar vedea cât de cruzi au fost”.
 
Documentul conţine şi o bifă mare de mână, pusă chiar în dreptul României, scrijelită de Stalin, care a aprobat astfel împărţirea Europei postbelice.
 
„Acesta era rezultatul unor discuţii noaptea târziu între Churchill şi Stalin, ambii consumând ceva whiskey. Cred că este important că documentul va fi expus deoarece există atât de multă semnificaţie în acea mică bucată de hârtie”, a afirmat Mark Dunton, curatorul şef al expoziţiei.
 
Copia acordului de procentaj dintre Churchill şi Stalin/ Credit foto: Domeniul public
 
Soarta a milioane de oameni a fost decisă din condei ca rezultat al unei întâlniri ocazionale, a mai spus acesta. Documentul în cauză nu a cuprins şi soarta Poloniei, pe care Churchill spera să o păstreze în sfera de influenţă a Occidentului, dar care a intrat sub influenţa Moscovei în 1945. În document se poate vedea cum au fost împărţite România şi celelalte state:
 
Romania: Rusia – 90%; Ceilalţi (Occidentul n.r.) – 10%
 
Grecia: Marea Britanie, împreună cu SUA – 90%; Rusia – 10%
 
Iugoslavia: 50 / 50 
 
Ungaria: 50 / 50
 
Bulgaria: Rusia – 75%; Ceilalţi – 25%
 
Alianţa cu Rusia din timpul războiului se va prăbuşi către până la finalul anilor 1940, odată cu Blocada Berlinului, începutul Războiului Rece şi crearea NATO, o alianţă politico-militară de apărare.
 
Expoziţia din Londra, care va putea fi vizitată între 4 aprilie şi 9 noiembrie, marchează 70 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice şi va cuprinde o serie de documente reprezentative. 
 
Printre acestea se numără şi planurile de evacuare a reginei Marii Britanii, în cazul unui atac nuclear asupra ţării, sau documentele cu numele de cod Wintex-Cimex, exerciţiile  făcute pentru un eventual răspuns la un atac nuclear. 
 
Potrivit lui Mark Dunton, vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă documente din perioada Războiului Rece şi să afle mai mult despre această „perioadă a secretelor şi paranoiei”. 
 
Documentele istorice ale vremii relatează că Acordul de procentaj sau „Documentul obraznic” a fost scris în 9 octombrie 1944 de prim-ministrul britanic, când Churchill şi Stalin s-au întâlnit la Conferinţa de la Moscova. 
 
În următoarele două zile, 10 – 11 octombrie 1944, în cadrul negocierilor dintre Anthony Eden, ministrul de Externe al Marii Britanii, şi Viaceslav Molotov, comisarul poporului pentru Afacerile Străine al URSS, procentele agreate de Churchill cu Stalin s-au modificat în cazul Bulgariei şi Ungariei, unde Uniunea Sovietică urma să aibă o influenţă de 80%. La finalul celui de Al Doilea Război Mondial, realitatea a fost următoarea: România, Bulgaria, Ungaria şi Iugoslavia au intrat în totalitate în sfera de influenţă sovietică, iar Grecia în cea occidentală.

 
 
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase