Home » Istorie » Surprizele dintr-un mormânt de piatră din perioada dinastiei ptolemeice, descoperit de arheologi

Surprizele dintr-un mormânt de piatră din perioada dinastiei ptolemeice, descoperit de arheologi

Publicat: 03.05.2019
Mormântul descoperit de către arheologi era săpat în piatră şi ascuns în spatele unui perete.

O echipă de arheologi egipteni şi italieni, condusă de către Patrizia Piacentini, egiptolog de la Universitatea din Milano, a descoperit un mormânt de piatră datând din perioada dinastiei ptolemeice, se anunţă într-un comunicat al Ministerului Antichităţilor. Mormântul conţinea rămăşiţele mumificate ale mai multor bărbaţi, femei şi copii.

Mormântul descoperit de către arheologi era săpat în piatră şi ascuns în spatele unui perete. Au fost descoperite peste 30 de mumii în încăperea principală, câteva dintre acestea fiind ale unor copii. Într-o încăpere alăturată au fost identificate alte două mumii, despre care să crede că ar fi fost mamă şi copil, iar într-o structură dintr-un perete au fost identificate alte 4 mumii, lângă acestea fiind depozitate vase ritualice cu mâncare.
 
Interesant la acest mormânt este faptul că arheologii au putut identifica diferite artefacte folosite în ritualurile funerare. Printre obiectele identificate se numără un sicriu de lemn, a unor giulgiuri folosite pentru transportarea decedaţilor în morminte şi fragmente lemnoase care indicau că mormântul aparţinea unei persoane pe nume Tjit.
 
Au fost descoperite, de asemenea, o serie de măşti funerare, care se aşezau pe feţele mumiilor şi care imitau trăsăturile pe care le aveau în timpul vieţii şi, cea mai interesantă descoperire: o statuetă care era folosită pentru a reprezenta sufletul celui decedat.
 
Această statuetă reprezintă un hibrid, jumătate pasăre-jumătate om. Pe lângă obiectele funerare, arheologii au reuşit să identifice şi o serie de invocaţii faţă de zeităţile care controlau cursul Nilului şi aveau grijă ca odată pe an acesta să inunde câmpiile din jurul lui.
 
Credit foto: Ministerul Antichităţilor din Egipt

Vă recomandăm şi aceste articole:

Mii de texte egiptene antice au fost DESCIFRATE. Ce taine ascund vechile fragmente de papirus? – FOTO+VIDEO

Textul straniu scris pe un papirus egiptean. Conţine o invocaţie magică folosită de vechii creştini

Nilometrul, dispozitivul antic care stabilea impozitele în Egipt- FOTO

Un mormânt vechi de 4.400 de ani al unui ”inspector divin” cu camere ascunse a fost găsit în Egipt – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase