Home » Istorie » Hălci de istorie. 10 momente cheie în apariţia şi dezvoltarea măcelăriei

Hălci de istorie. 10 momente cheie în apariţia şi dezvoltarea măcelăriei

Adrian Popovici 06.01.2019
Hălci de istorie. 10 momente cheie în apariţia şi dezvoltarea măcelăriei
Pregătirea şi consumul cărnii au schimbat cursul istoriei umane. De la resturile pe care strămoşii noştri le strângeau de pe urma prădătorilor mai mari, până la preparatele din restaurantele de lux, măcelăria a trecut de la o abilitate necesară supravieţuirii la artă.

Evoluţia umană este strâns legată de consumul cărnii, unii autori care tratează  evoluţia speciei umane sunt de părere că evoluţia noastră a fost condiţionată de hrana consumată. Astfel, Yuval Noah Harari, în cartea sa „Sapiens: Scurtă Istorie a Omenirii”, argumentează că oamenii primitivi au dezvoltat unelte pentru a putea extrage resturile de carne şi măduva osoasă din leşurile prădătorilor mari. 

Pornind de la aceste origini umile, măcelăria, aşa cum o cunoaştem azi, a parcurs un drum lung. History a compilat o listă în care a cuprins câteva momente importante în istoria acestui meştesug.

3,4 milioane de ani în urmă, strămoşii noştri foloseau unelte de piatră pentru a consuma carnea

Conform unor descopriri din regiunea Afar, din Etiopia, realizate în anul 2010, cercetătorii au stabilit că oamenii foloseau unelte din piatră pentru a desprinde carnea animalelor de pe oase şi pentru a ajunge la măduva din oasele acestora. Conform unui studiu publicat în „Scientific American”, această descoperire sugerează că consumul de carne cu ajutorul uneltelor de piatră a început cu aproximativ 800.000 de ani mai devreme decât se preconiza până la publicarea articolului. Aceşti măcelari preistorici făceau parte din familia Australopithecus, din aceeaşi „familie” din care face parte şi Lucy.

13.500-10.500 de ani în urmă strămoşii noştri pregăteau leneşi uriaşi

O serie de fosile descoperite în zone precum Argentina sau Ohio, Statele Unite, sugerează că strămoşii noştri au vânat şi consumat pănă la extincţie leneşi şi alte specii de mamifere gigant. 

Urmele identificate pe fosile sugerează că ţesuturile moi de pe acestea au fost îndepărtate cu ajutorul unor unelte de piatră.

Secolul al doilea al erei noastre. Măcelăria e un meşteşug înfloritor în Roma

Cetatea Eternă a fost locul de naştere şi perfecţionare a multor arte şi meşteşuguri, iar măcelăria nu face excepţie. În această perioadă, porţionarea şi pregătirea cărnii s-a rafinat şi standardizat. Tot această perioadă marchează apariţia şi răspândirea unor unelte precum stirul.

Anul 975 al erei noastre, măcelarii din Londra pun bazele primei lor asociaţii profesionale

Evul Mediu a fost caracterizat la nivel economic de agricultură ca mod de producţie principal. Totuşi, în oraşele acelei perioade, producţia de bunuri şi servicii era coordonată şi reglementată cu ajutorul breselor profesionale. 

Înregistrările istorice sugerează că anul 975 al erei noastre marchează începuturile ascoiaţiilor meşteşugăreşti ale măcelarilor. Odată cu trecerea timpului, meşterii măcelari au pus bazele unor ghilde profesionale. Dintre acestea, Venerabila Companie a Măcelarilor a reuşit datorită coordonării şi resurselor membrilor să joace un rol important în formularea politicilor publice din Londra medievală.

În 1272 apar breslele în mod formal

În această perioadă, în Anglia, apar breslele dedicate măcelarilor. Acestea aveau rolul nu doar de a reglementa şi controla activitatea membrilor, dar şi de a asigura monopolul acestora asupra acestei activităţi. 

Practicarea unei meserii în afara breselei era imposibilă din punct de vedere legal. Trebuie precizat că, în gospodăriile propii, indivizii puteau practica măcelăria pentru consumul propiu, monopolul breslelor fiind impus pentru măcelărie ca activitate economică publică.

Secolele XVII-XVIII în America, trecerea de la vânat la vitele pentru carne

Coloniştii europeni ajunşi în Europa şi-au bazat la început avansul către vest pe vânătoarea faunei locale. Odată cu timpul, aceştia au început să aducă vite din Europa pe care să le înmulţească pentru carne odată ce au început să se stabilească aşezări.

1865, Chicago devine lider pe piaţa măcelăriei în Statele Unite

Cele mai vechi ferme care au crescut vite pentru consum pe teritoriul Statelor Unite au apărut în New England. Totuşi, avansurile tehnologice şi poziţia geografică favorabilă, la intersecţia mai multor rute de transport, au transformat Chicago în liderul de necontestat al cărnii în prima parte a secolului XX din America.

Secolul XXI, măcelăria revine în mainstream

Secolul XX a marcat, la nivel mondial, extinderea lanţurilor de magazine care fie au preluat măcelăriile locale sau au început să ofere bucăţi de carne ambalate în plastic care au făcut ca meştesugul acesta să fie depăşit.

Ultimii ani, însă, marchează o renaşterea a acestui meşteşug, cererea unor bucăţi de carne tăiate şi pregătite în mod special a creat o nevoie de noi măcelari bine pregătiţi care să satisfacă aceaste nevoi.

Citeşte şi:

Suntem ceea ce mâncăm: o schimbare în alimentaţie „ne-a făcut oameni” în cursul evoluţiei?

Preferi friptura ”în sânge”? Sucul roşiatic al fripturii nu este ceea ce se crede

Cele mai noi articole
O eclipsă solară care arată nelumească a câștigat marele premiu în competiția Astronomy Photographer of the Year
O eclipsă solară care arată nelumească a câștigat marele premiu în competiția Astronomy Photographer of the Year
Dieta care contribuie la o performanță cognitivă mai bună. Ce presupune
Dieta care contribuie la o performanță cognitivă mai bună. Ce presupune
O pastilă care poate trata COVID-19, tot mai aproape de a deveni realitate. „Vom avea răspunsuri în următoarele câteva luni”
O pastilă care poate trata COVID-19, tot mai aproape de a deveni realitate. „Vom avea răspunsuri în următoarele câteva ...
Femei puse în paturi de apă gigant. Ce vor să descopere oamenii de știință
Femei puse în paturi de apă gigant. Ce vor să descopere oamenii de știință
Cum va fi vremea în primele zile din octombrie. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Cum va fi vremea în primele zile din octombrie. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Aventura cu năbădâi dintre Ferdinand şi Elena Văcărescu
Aventura cu năbădâi dintre Ferdinand şi Elena Văcărescu
Un studiu arată că cei mai înalți oameni din lume au început să se micșoreze
Un studiu arată că cei mai înalți oameni din lume au început să se micșoreze
Art Safari 2021 își prelungește programul. Care sunt expozițiile prelungite
Art Safari 2021 își prelungește programul. Care sunt expozițiile prelungite
Imagini rare cu un cerb superb în perioada boncănitului, într-o pădure din Caraș-Severin
Imagini rare cu un cerb superb în perioada boncănitului, într-o pădure din Caraș-Severin
Un nou caz de sindrom Havana, boala misterioasă care a început în Cuba
Un nou caz de sindrom Havana, boala misterioasă care a început în Cuba
Explozia gigantică a unei roci spațiale care a distrus un oraș antic. A fost de 1.000 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima
Explozia gigantică a unei roci spațiale care a distrus un oraș antic. A fost de 1.000 de ori mai puternică decât bomba ...
Cea mai apropiată rudă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită. Ce ne spune despre originile patogenului
Cea mai apropiată rudă a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperită. Ce ne spune despre originile patogenului
Motivul surprinzător pentru care Luna are mai puține cratere decât ar trebui
Motivul surprinzător pentru care Luna are mai puține cratere decât ar trebui
Băutura pe care o bea toată lumea ar putea fi elixirul tinereții?
Băutura pe care o bea toată lumea ar putea fi elixirul tinereții?
Un nou atac ransomware asupra unui gigant agricol ar putea avea consecințe grave
Un nou atac ransomware asupra unui gigant agricol ar putea avea consecințe grave
Scheletele unor oameni necunoscuți până acum rescriu istoria descendenței japoneze
Scheletele unor oameni necunoscuți până acum rescriu istoria descendenței japoneze
Persoane vindecate de COVID pot avea reacții alergice la vopseaua de păr
Persoane vindecate de COVID pot avea reacții alergice la vopseaua de păr
Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta. Cea mai mare sărbătoare regală din istoria modernă
Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta. Cea mai mare sărbătoare regală din istoria modernă