Home » Istorie » Rămăşiţele unei aşezări preistorice în Turcia demonstrează că oamenii din prezent se confruntă cu aceleaşi probleme precum cei de acum câteva mii de ani

Rămăşiţele unei aşezări preistorice în Turcia demonstrează că oamenii din prezent se confruntă cu aceleaşi probleme precum cei de acum câteva mii de ani

Rămăşiţele unei aşezări preistorice în Turcia demonstrează că oamenii din prezent se confruntă cu aceleaşi probleme precum cei de acum câteva mii de ani
Publicat: 24.06.2019
Săpăturile arheologice ale ruinelor Catalhoyuk, o aşezare preistorică de pe teritoriul Turciei, sugerează că locuitorii se confruntau cu probleme pe care le-am considera moderne.

Arheologii care au lucrat la situl de la Catalhoyuk, catalogat de experţi drept „proto-oraş”, au descoperit 742 de schelete umane, apaţinând unor indivizi care au trăit în urmă cu 8-9.000 de ani şi au descoperit că problemele legate de aglomerările urbane pe care le expermentăm în prezent nu sunt deloc noi de-a lungul experineţei speciei umane, notează Reuters.

După ce au analizat ruinele aşezării, arheologii au ajuns la concluza că în momentul de maximă extindere, acesta găzduia între 3.500 şi 8.000 de locuitori. De asemenea, studierea scheletele locuitorilor a arătat o frecvenţă crescută a infecţiilor, localizate în cavitatea bucală şi la nivelul oaselor.

Istoricii sunt de părere că trecerea de la stilul de viaţă nomad la cel sedentar şi agricultură, care a condus la apariţia primelor aşezări stabile, a creat şi condiţiile pentru un trai mizer. Vorbim aici de problemele cauzate de lipsa igienei sau o creştere a violenţei între indivizi.

Multe cranii descoperite de către oamenii de ştiinţă prezentau urme de fracturi. Analizele realizate pe aceste cranii au condus spre concluzia că fracturile craniene au fost provocate de către proiectile din argilă lansate cu praştia.

„Un mesaj important pe care oamenii îl pot extrage din aceste descoperiri este acela că comportamentele noastre curente au rădăcini adânci în istoria noastră”, a declarat Clark Spencer Larsen, antropolog al Univeristăţii Ohio, cel care a coordonat acest proiect.

„Oamenii care au trăit în această comunitate au avut de înfruntat provocările fundamentale ale traiului sedentar: ce-i de mâncat, cine produce mâncarea, cum este distribuită aceasta, care este diviziunea socială a muncii, problemele de sănătate sau conflictul care poate apărea în anumite relaţii interpersonale”, a mai declarat Larsen.

Asezarea Catalhoyuk se întinde pe 13 hectare şi a fost locuită pentru aproximativ 1.150 de ani încontinuu şi, din datele colectate de la faţa locului, avea o comunitate egalitaristă. A fost abandonată ca urmare a degradării mediului înconjurător de către oameni şi a climatului tot mai uscat care făcea agricultura greu de practicat.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase