Home » Istorie » Pacea de la Passarowitz, începutul dezvoltării moderne a Banatului

Pacea de la Passarowitz, începutul dezvoltării moderne a Banatului

Pacea de la Passarowitz, începutul dezvoltării moderne a Banatului
Publicat: 27.06.2019
O expoziţie în premieră naţională, are în vedere ”Pacea de la Passarowitz (1718) şi urmările sale”, la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, arată într-un comunicat de presă.

Conferinţa de pace de la Passarowitz, desfăşurată în urmă cu 300 de ani, s-a finalizat prin încheierea unui tratat care marchează începutul dezvoltării moderne a Banatului, arată iniţiatorii demersului. Conferinţa de pace de la Passarowitz a contribuit în mod decisiv la punerea bazelor moderne ale diplomaţiei în această parte a Europei. Pe lângă pace, tratatul a vizat reglementări comerciale şi de navigaţie care, în final, s-au dovedit durabile şi au generat principalele direcţii de evoluţie în domeniu.

Muzeul Naţional al Banatului (MnaB) – cu sprijinul Forumului Cultural Austriac Bucureşti – aduce la Timişoara, în premieră naţională, o expoziţie dedicată acestui moment, realizată de Muzeul Universal Joanneum din Graz (Austria).Vernisajul este programat joi, 27 iunie, la ora 21,00 în Mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia din Timişoara, după încheierea programului artistic ce va fi prezentat în curtea edificiului. Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 31 iulie 2019.

Pacea de la Passarowitz, momentul în care Timişoara şi Banatul au jucat primul lor rol european important, va fi marcată de MNaB printr-un eveniment artistic şi de reconstituire istorică, la inaugurarea expoziţiei tematice care readuce în atenţia publicului întregul contecxt al vremii. Spectacolul va avea loc în curtea Bastionului Maria Theresia, joi, 27 iunie, de la ora 20,00.

Participanţi vor fi grupuri de păstrare a tradiţiilor, Peregrinii (muzică istorică, interpretare, coregrafii, prezentare), Losonczy Istvan (reconstituire istorică – partea otomană) şi Eugeniu de Savoya (reconstituire istorică- partea austriacă). Naratorul evenimentului va fi Sergiu Galiş, jurnalist la Radio România Timişoara.

„Trimişii Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, Damian Hugo, conte de Virmont, şi ai Imperiului Otoman, Ibrahim Aga, cu suitele şi gărzile lor personale, vor fi primiţi la Bastion de mediatorul păcii, împuternicit din partea Marilor Puteri, Francesco, viconte de Colbier, sub corturi ridicate în acest scop. Cei doi plenipotenţiari vor semna Pacea care consfinţeşte trecerea Banatului şi a Timişoarei, din nou, după 13 generaţii, sub stăpânirea unui principe creştin. Totodată, Pacea va fi semnată în numele serenissimului principe Carol al VI-lea, Împăratul Romanilor, şi al puternicului stăpânitor Ahmed al III-lea Han, Sultan al Otomanilor. Salve de tun vor marca finalul ceremoniei oficiale şi un spectacol va fi oferit de partea otomană în onoarea noilor prieteni. Numele de-acum trei secole al ansamblului muzical era Seyahatler. În limba de azi a ţinutului, numele e Peregrinii”, precizează reprezentanţii MNaB.

Citeşte şi S-a sinucis Van Gogh?

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase