Home » Istorie » Vasul preistoric din aur de la Biia, exponatul lunii la Muzeul Naţional de Istorie a României

Vasul preistoric din aur de la Biia, exponatul lunii la Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat: 29.09.2019
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă publicului, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, o piesă deosebită aflată în colecţiile sale – vasul de la Biia.

Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 3 octombrie 2019, începând cu ora 13ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, în sala Lapidarium.

„Prin combinaţia dintre diverse elemente morfologice şi ornamentale, vasul de la Biia – descoperit în albia Târnavei Mici, ajuns în 1895 în patrimoniul Muzeului Brukenthal şi apoi transferat în 1973 în patrimoniul nou înfiinţatului Muzeu Naţional de Istorie a României – ocupă o poziţie aparte în ambianţa repertoriului de forme şi decoruri al veselei preistorice”, afirmă reprezentanţii MNIR într-un comunicat de presă remis Descopera.ro.

Este un vas de mici dimensiuni, cu o greutate de aproape 144 de grame, lucrat prin ciocănire, dintr-o singură foaie groasă de aur modelată sub forma unui bol semisferic puţin aplatizat. Piesa este decorată cu cercuri concentrice, mici proeminenţe şi linii în zig-zag incizate.

Caracterul de unicat al vasului a determinat încercări de încadrare cronologică prin privilegierea diferitelor elemente: forma, decorul, profilul toartelor sau terminaţiile lor spiralate. La capătul acestor demersuri, vasul de la Biia a fost datat diferit, în intervale cuprinse între perioada mijlocie a epocii bronzului şi sfârşitul primei epoci a fierului. Opiniile recente, bazate pe analogii structurale, includ vasul în repertoriul secolelor X-VIII a.Chr.

În spaţiul transilvănean, de-a lungul unei mari durate de timp, vasele de metal (bronz sau aur) nu sunt depuse în morminte, naraţiunile care structurează practicile funerare subliniind cu alte elemente materiale persoana socială a defunctului. În schimb, vasele de metal sunt transferate în spaţiile depunerilor, acestea fiind descoperite uneori singure, alteori în seturi de piese asemănătoare şi alteori în depozite, asociate cu alte obiecte. În consecinţă, odată încheiată biografia cotidiană, transferul vaselor de aur în spaţiul depunerilor ca ofrandă este mai important decât participarea lor la perpetuarea persoanei sociale a muritorilor în domeniul funerar.

Micro-expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 3 – 27 octombrie 2019 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase