Home » Istorie » Un oraş uriaş din vechiul Canaan, construit acum 5.000 de ani, ar putea rescrie istoria: ”Este New York-ul Epocii Bronzului Timpuriu”

Un oraş uriaş din vechiul Canaan, construit acum 5.000 de ani, ar putea rescrie istoria: ”Este New York-ul Epocii Bronzului Timpuriu”

Publicat: 08.10.2019
Urmele unei vechi metropole de acum 5.000 de ani, în care ar fi locuit circa 6.000 de oameni, au fost descoperite în apropiere de oraşul israelian Harish, în timpul unor lucrări de construcţie a unei noi şosele.

Cu o întindere de 64 de hectare, oraşul descoperit în sit-ul arheologic En Esur este cel mai mare din Epoca Bronzului Timpuriu şi  ale cărui vestigii au fost excavate în Israel, potrivit unui anunţ făcut duminică de Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi (AIA).

„Este mai mare decât orice alt sit cunoscut pe teritoriul Israelului şi în afara lui, în regiunile Iordaniei, Libanului şi Siriei de Sud”, potrivit anunţului făcut de Yitzhak Paz, unul dintre arheologii care au condus lucrările de excavaţie, citat de Times of Israel.

Excavaţiile pentru conservarea sit-ului au avut loc în ultimii doi ani şi jumătate şi la ele au participat peste 5.000 de liceeni, evrei şi arabi, şi voluntari din zonă.

Săpăturile au scos la iveală un oraş planificat din Epoca Bronzului Timpuriu ( la finalul mileniului al IV-lea î.e.n.), situat în apropiere de Wadi Ara, pe lângă două izvoare de apă, în districtul Haifa din nordul Israelului. Potrivit lui Paz, terenul este fertil pentru agricultură şi este aproape de rutele comerciale centrale.

„Este un oraş uriaş, un megalopolis în raport cu perioada timpurie a Epocii Bronzului, unde mii de locuitori, care trăiau din agricultură, locuiau şi făceau comerţ cu diferite regiuni şi chiar cu diferite culturi şi regate din zonă. Acesta este New York-ul Epocii Bronzului Timpuriu al regiunii noastre, un oraş planificat şi cosmopolit”, au afirmat arheologii Itai Elad, Yitzhak Paz şi dr. Dina Shalem în anunţul AIA.

Arheologii (de la dreapta la stânga) Itai Elad, Dina Shalem şi Yitzhak Paz în sit / Credit foto: Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority

Vechea aşezare conţinea clădiri publice şi private, iar zonele, străzile şi aleile erau înconjurate de ziduri fortificate.

Templu cu ritualuri de sacrificiu

Totodată, sub unele dintre structurile vechi de 5.000 de ani, arheologii au mai descoperit şi urmele unei aşezări calcolitice anterioare, de acum 7.000 de ani. 

„Săpăturile la acest sit au scos la iveală două aşezări principale. Cea mai veche este de acum 7.000 de ani, o aşezare agricolă foarte întinsă. Două mii de ani mai târziu, o altă aşezare a devenit unul dintre primele oraşe cunoscute în această zonă a lumii”, a precizat dr. Dina Shalem.

Arheologii israelieni afirmă că descoperirile pe care le-au făcut indică că structura oraşului era foarte bine planificată. În timpul săpăturilor au scos la iveală o clădire publică de mari dimensiuni, diferită de toate celelalte, cel mai probabil un templu sau un sanctuar. În interiorul lui au găsit oseminte de animale arse, cel mai probabil în ritualuri de sacrificiu. În curtea templului au descoperit un bazin uriaş din piatră pentru lichide, despre care arheologii cred că a fost folosit tot în ritualuri religioase.

Figurine din oraşul vechi de 5.000 de ani / Credit foto: Clara Amit Israel, Antiquities Authority

Printre multitudinea de artefacte interesante descoperite în sit se numără şi amprenta cilindrică a unui bărbat care ţine mâinile sus, precum şi figurine de oameni şi animale şi unelte importate din Egipt. Totodată, s-au găsit instrumente din silex, precum şi milioane de fragmente de obiecte ceramice şi vase din piatră şi bazalt

Potrivit arheologilor, aceasta era perioada în care populaţia din Canaan s-a mutat din zona rurală în zonele predominant urbane.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Chipul lui Iisus”, descoperit într-o biserică din Israel 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase