Home » Istorie » O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Ecuador. Cum a fost botezată

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Ecuador. Cum a fost botezată

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Ecuador. Cum a fost botezată
Publicat: 10.12.2019
O nouă specie de dinozauri, Yamanasaurus lojaensis, a fost descoperită în Ecuador arată datele oferite publicului de cercetători.

Rămăşiţele unei noi specii de Titanosaur din epoca cretaceului au fost descoperite în Ecuador, unde nu au mai fost găsite până acum fosile de dinozaur, a anunţat la finalul săptămânii trecute Universitatea Tehnică Particulară din Loja (UTPL), care a finanţat cercetarea, potrivit Mediafax.

„Primul dinozaur găsit în Ecuador (…) este rezultatul cercetărilor realizate în parteneriat cu specialişti din Argentina”, a declarat Juan Pablo Suárez, de la UTPL, la o conferinţă de presă în oraşul Loja, capitala provinciei cu acelaşi nume, în apropiere de graniţa cu Peru, unde a fost înregistrată descoperirea.

Şeful cercetării din UTPL, ecuadorianul Galo Guamán, a declarat că „studiile au stabilit că este un titanosaur”.

Specialiştii spun că „ar fi o specie nouă”, pe care au botezat-o Yamanasaurus lojaensis, pornind de la locul în care au fost găsite fosilele, Yamana, în Valea Casanga din provincia Loja.

Este vorba de rămăşiţele unui schelet dezarticulat şi incomplet. Printre oasele descoperite se află două vertebre ale sacrului, una din coadă şi rămăşiţele humerusului şi tibia.

Savanţii au descris noul dinozaur ca pe un animal „care a fost oase scurte şi groase, cu dimensiuni mici, până la şase metri lungime şi între doi şi trei metri înălţime; robust şi dotat cu o platoşă de protecţie”.

Echipa de cercetători a fost condusă de paleontologul argentinian Sebastián Apesteguía de la Consiliul Naţional de Cercetări Ştiinţifice şi Tehnice (CONICET) din ţara sa, împreună cu compatriotul său Pablo Ariel Gallina. Pe lângă Guamán, au mai participat şi ecuadorienii Jhon Soto şi José Tamay, profesori de Geologie la UTPL.

Rezultatele investigaţiei ştiinţifice au fost publicatu în ultimul număr al revistei de specialitate Cretaceous Research, cu titlul ”Primul dinozaur rămâne din Cretaceul din Ecuador”.

Fosilele au fost localizate în perioada cretacică, atribuite genului Saltasaurinos, un grup de sauropode, care a trăit într-o perioadă situată în urmă cu 85 – 65 de milioane de ani.

Cercetarea a fost sponsorizată de UTPL şi Institutul Naţional al Patrimoniului Cultural (NPC) din Ecuador, în coordonare cu Fundaţia Azara, Universitatea Maimonides şi CONICET din Argentina.

Fosile de dinozauri au fost găsite în Argentina şi Brazilia, dar Chile, Peru, Bolivia şi Columbia au descoperit, de asemenea, resturi sub forma a mii de amprente fosile şi uneori indicând scheletul sau oase izolate, au explicat paleotologii.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase