Home » Istorie » 7 femei din istoria modernă care au ajuns în fruntea unor state

7 femei din istoria modernă care au ajuns în fruntea unor state

Publicat: 08.03.2020
Istoria este plină de exemple de femei care s-au aflat la conducerea unui stat.

În prezent, peste 70 de state din întreaga lume au sau au avut la un anumit moment dat o femeie într-o poziţie din care a influenţat masiv istoria acelei ţări. Unele au fost alese în respectivele poziţii, altele au fost numite, unele au avut mandate extinse în timp ce altele s-au aflat la conducere pentru o perioadă scurtă de timp, History a creat o listă pe care se află şapte dintre aceste femei:

1. Sirimavo Bandaranaike, Sri Lanka

Aceasta a fost aleasă în funţie de premier în anul 1960 al Ceilonului, în prezent Sri Lanka a fost prima femeie aleasă într-o poziţie atât de înaltă în ţara sa, dar şi din istoria modernă.

Aceasta a intrat în politică ca urmare a asasinării soţului său, care ocupa în acel moment aceiaşi funcţie pe care  va ocupa şi soţia sa, de către un călugăr budist. DIn momentul în care s-a implicat în viaţa politică a mai durat un an până la ascensiunea în fruntea guvernului.

Bandaranaike a preluat conducerea Partidului Libertăţii şi s-a aflat la conducerea Guvernului între ani 1960-1965 şi 1970-1977. Implicare în viaţa politică din Sri Lanka din partea familiei Bandaranaike nu a încetat odată cu Sirimavo , fica acesteia, Chandrika Kumaratunga a deţinut aceiaşi poziţie şi, de asemenea, a devenit prima femeie preşedinte.

2. Indira Gandhi, India

Şi în cazul acesteia, familia a reprezentat o rampă de ascensiune la puterea politică, mai exact, Indira a fost fica celui care urma să devină primul şef al Guvernului indian după declararea independenţei faţă de Imperiul Britanic.

Trebuie să precizăm faptul că ascensiunea la funcţia prim ministru a reprezentat consecinţa unei implicări continue în viaţa politică indiană, chiar de dinainte de Independenţă. Ea a deţinut această piziţie de două ori, între 1966 şi 1977 şi între 1980 şi 1984, atunci când a fost asasinată de către una dintră gărzile sale de corp.

3. Golda Meir, Israel

Cel de al patrulea premier din istoria Israelului, Golda Meir a fost implicată în viaţa politică chiar înainte de înfiinţarea şi recunoaşterea oficială a acestui stat, fiind unul dintre liderii mişcării zioniste din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. În ceea ce privşet activitatea ei legată de fondarea Israelului trebui notat faptul că ea a fost una dintre cele două femei care au semnat Declaraţia de Independenţă în anul 1948.

Istoricii spun că activitatea acesteia a fost îndreptată către stabilirea unor relaţii de pace cu statele din jurul Israelului, dar, din păcate pentru aceasta Războiul de Iom Kipur (1973) a reprezentat un sfârşit violent al acestor eforturi. Golda Meir şi-a depus mandatul în anul următor. 

4. Margaret Thatcher, Regatul Unit

Margaret Tatcher a ajuns la conducerea Partidului Conservator din Regatul Unit în anul 1975 şi după patru ani a devenit prima femeie care a fost numită în funcţia de prim ministru de către regina Elizabeta a II-a.

Ea a rămas în istorie pentru poziţia dură  faţă de Uniunea Sovietică,  fiind cunoscută  „Doamna de Fier”. De asemenea, ea s-a făcut remarcată pentru cel mai lung mandat al uui premeir britanic din secolul XX, dar şi pentru politicile sale economice şi sociale care influenţează viaţa politică britanică chiar şi în prezent.

5. Vigdís Finnbogadóttir, Islanda

În anul 1980, Vigdís Finnbogadóttir a devenit prima femeie presedinte din istoria Islandei şi, prima femeie care care a ajuns la conducerea unui stat ca urmare a unui proces democratic.

Aceasta a candidat de trei ori pentru funcţia de preşedinte, rezultatele acesteia fiind impresionante pentru toate democraţiile moderne: două cicluri electorale în care nu a avut contracandidat(ă) şi un scor de 96% atunci când a avut opoziţie. Politologii sunt de părere că cei 16 ani în care aceasta a condus Islanda au reprezentat o bază solidă pentru egalitate de gen de care se bucură cetăţenii islandezi în prezent.

6. Angela Merkel, Germania

Chiar şi pentru cei care urmăresc mai rar ştirile, Angela Merkel este un nume care se repetă în mod constant, intervenţiile sale legate de problemele presante ale Uniunii Europene reprezintă adesea punctul central al multor analize politice.

Credit foto: Profimedia

Ea a ajuns în poziţia de Cancelar în anul 2005; ascensiunea ei reprezentând o serie de premiere pentru Germania: prima femeie în această poziţie, prima persoană din Germania de Est care a ocupat această poziţie şi cea mai tânără personaă care a deţinut această poziţie (51 de ani). În anul 2017, Angela Merkel a câştigat cel de al patrulea mandat şi a declarat că intenţionează ca acesta să fie şi ultimul.

7. Ellen Johnson Sirleaf, Liberia

După o activitate academică în Statele Unite ale Americii, printre care se numără şi un masterat în Administraţie Publică obţinut la Universitatea Harvard, Ellen Johnson Sirleaf s-a întors în ţara natală: Liberia. Din cauza  războiului civil care a afectat acest stat în secolul XX, ea a fost în exil în Kenya şi SUA.

Totuşi, în anul 2005, ea a reuşit să îşi învingă contracandidaţii şi să devină prima femeie preşedinte a Liberiei, statisticile arătând că a reuit să obţină peste 80% din voturile femeilor care au votat.

În cei 12 ani în care a deţinut poziţia de preşedinte Ellen Johnson Sirleaf s-a concentrat asupra problemelor economice, protejîrii păcii şi în respectarea drepturilor femeilor. Mandatul acesteia nu a fost lipsit de controverse, criticii acuzând-o de nepotism şi corupţie deoarece şi-a numit trei fii în poziţii guvernamentale importante.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase