Home » Istorie » Arheologii au descoperit un ”atelier” de mumificare

Arheologii au descoperit un ”atelier” de mumificare

Publicat: 17.05.2020
Cercetătorii au descoperit un „atelier” în care erau executate ritualurile asociate mumificării.

Moartea sau mai bine zis trecerea spre Lumea de Apoi reprezenta un aspect foarte important pentru egiptenii antici; din grija pentru viaţa de apoi au apărut mumiile şi, în mod evident, în jurul acestei practici religioase s-a dezvoltat şi o ramură economică destul de importantă. Deşi detaliile legate de modul în care mumiile erau realizate există din abundenţă şi asta datorită papirusurilor şi hieroglifelor din morminte, de-a lungul timpului au fost descoperite un număr limitat de ateliere, notează The History Blog.

Un astfel de atelier a fost descoperit în necropola Saqqara, în apropierea unei piramide construite în timpul dinastiei a V-a. Puţul principal al complexului în care se afla acest atelier de mumificare a fost descoperit în anul 2018 şi, de atunci, arheologii au fost nevoiţi să excaveze peste 42 de tone de nisip şi roci care blocau intrarea către o cameră care, la rândul ei, era umplută cu nisip şi fragmente ceramice.

Odată cu îndepărtarea nisipului, oamenii de ştiinţă au descoperit că respectiva cameră nu era un mormânt, ci un loc în care erau pregatite mumiile, iar fragmentele de ceramică era, de fapt, recipiente pentru diferite substanţe folosite în procesul de mumificare. Aparent, pe aceste recipiente era scris atât numele substanţei, dar şi ziua în care acestea trebuiau să fie aplicate.

Arheologii au descoperit că această cameră avea un arzător de tămâie, canale de scurgere a lichidelor şi un sistem de ventilaţie naturală, necesare pentru o astfel de ocupaţie.

Lângă atelier, arheologii au descoperit în anul 2018 şi un mormânt care datează din dinastia a XXVI-a la o adâncime de 30 de metri în interiorul căruia se aflau rămăşiţele a peste 50 de mumii şi indivizi scheletici, cinci sarcofage masive, borcane canopice de alabastru, mii de figurine shabti şi o mască funerară din argint aurit,prima de acest fel descoperită în ultimii 50 de ani.

Citeşte şi:

Descoperire surprinzătoare în Egipt. 30 de sarcofage cu mumii, neatinse de jefuitorii de morminte

Cel mai ”vechi” pacient cu boli cardiovasculare este o mumie de 4.000 de ani

Bijuterii descoperite alături de mumia unui adolescente din Egiptul Antic

Secretele mumiilor egiptene, dezvăluite pentru prima dată. Ce au văzut cercetătorii când le-au analizat la tomograf

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase