Home » Istorie » Speranțe spulberate. Mormântul Cleopatrei nu a fost descoperit

Speranțe spulberate. Mormântul Cleopatrei nu a fost descoperit

Speranțe spulberate. Mormântul Cleopatrei nu a fost descoperit
Locația mormântului în care a fost depusă Cleopatra și Marcus Antonius este necunoscută istoricilor.
Publicat: 16.07.2020

Locația mormântului în care a fost depusă Cleopatra și Marcus Antonius este necunoscută istoricilor.

GALERIE FOTO

Bătălia de la Actium a însemnat victoria lui Octavian și odată cu aceasta și sfârșitul pentru Cleopatra și Marcus Antonius. Cronicile antice ne spun faptul că viitorul împărat a permis mumificarea reginei egiptene și îngroparea acesteia alături de soțul ei, dar locul în care trupurile celor doi au fost depuse rămâne un mister.

Descoperirea unei camere funerare în Taposiris Magna, o așezare de pe malul egiptean al Mării Mediterane a deschis speculațiile legate de identitatea celor doi ocupanți. Aceste speculații au fost alimentate și de faptul că pe respectivele mumii au fost identificate frunze de aur, un indiciu asupra puterii și statului pe care le deținuseră în viață, notează The History Blog.

14 ani de excavații

Kathleen Martínez, cea care a condus excavațiile în această regiune este una dintre principalele voci care susțineau teoria că cei doi ocupanți ai mormântului ar fi fost cei doi celebri îndrăgostiți.

Trebuie precizat faptul că Martinez nu este specializată în arheologie sau egiptologie, ea fiind o avocată care în timpul liber a citit și a teoretizat că mormântul Cleopatrei s-ar putea afla în Taposiris Magna.

În 2005, atunci când a propus pentru prima dată această teorie, l-a convins pe Zahi Hawass, egiptolog și chiar ministru al antichităților, că în doar două luni va putea descoperi mormântul Cleopatrei.

Taposiris Magna a fost un important port al Egiptului Antic, acolo fiind construit și un templu dedicat de către Ptolemeu al IV-lea Philopator zeiței Osiris. Trebuie precizat faptul că regiunea în care se află acest templu este, conform miturilor egiptene, unul dintre locurile în care a fost aruncată o bucată din zeul Osiris, prima mumie.

Martinez teoretiza posibilitatea ca Cleopatra să se fi identificat cu zeița Isis, soția zeului Osiris și ar fi vrut ca în moarte să reprezinte o încarnare a acesteia.

După 14 ani de excavații, Martinez a reușit să identifice doar o singură cameră în acel templu. Din nefericire, mumiile din interior au fost distruse de către apa care s-a infiltrat în interior.

Mumiile au fost scanate, ceea ce a dus la stabilirea faptului că excavațiile au dus la descoperirea unui bărbat și a unei femei. O ipoteză legată de identitatea acestora este că au fost preoți care au jucat un rol cheie în menținerea puterii faraonilor. Unul poartă o imagine a unui scarabeu, simbolizând renașterea, pictată în frunze de aur.

Din nefericire, indiferent de cât de bine sună o teorie, aceasta are nevoie și de dovezi materiale pentru a fi luată în considerare. Iar asta înseamnă că mormântul Cleopatrei este în continuare necunoscut oamenilor de știință.

Citește și:

Cum a murit Cleopatra?

Un studiu poate rescrie istoria uneia dintre cele mai mari civilizaţii. Ce a stat la baza căderii Egiptului antic? Nu Cleopatra a fost de vină

Istoria SECRETĂ a unuia dintre cele mai scumpe condimente din lume. Era utilizat de către Cleopatra înaintea întâlnirilor cu pretendenţii săi

Misterele morţii a cinci dintre cele mai importante figuri din istorie. Cine a ucis-o pe Cleopatra?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase