Home » Istorie » Arheologii au confirmat că au descoperit primul coif viking din Regatul Unit

Arheologii au confirmat că au descoperit primul coif viking din Regatul Unit

Arheologii au confirmat că au descoperit primul coif viking din Regatul Unit
Coiful a fost descoperit în 1950 și deși nu existau dubii legate de origine acestuia, vârsta reprezenta un mister.
Publicat: 02.09.2020

Coiful a fost descoperit în 1950 și deși nu existau dubii legate de originea acestuia, vârsta reprezenta un mister.

GALERIE FOTO

În anii 1950, în Yarm, o localitate din North Yorkshire, arheologii au descoperit un coif din fier, care, după stilul în care fusese realizat părea a avea origini vikinge. Un studiu recent, realizat de către oamenii de știință de la Universitatea Durham, Regatul Unit  a stabilit proveniența acestuia.

Analizele au indicat faptul că acest coif din fier a fost realizat în jurul secolului al X-lea în nordul Angliei și că are, într-adevăr o proveniență anglo-scandinavă. Trebuie precizat faptul că deși modalitatea în care a fost realizat indica o astfel de origine, oamenii de știință aveau dubii legate de vechimea acestuia, notează The History Blog.

Un coif unic în lume

Cercetătorii explică faptul că acest coif este unic în lume și asta deoarece deși mai există un singur coif viking în lume, acestea sunt realizat în stiluri diferite. Cel de al doilea coif despre care se știe sigur că are origini vikinge a fost descoperit în anul 1943, în Haugsbygd, Norvegia.

Situația coifurilor vikinge este una paradoxală, în mod intuitiv am crede faptul că de la primul raid asupra Lindisfarne care a avut loc în 793 și până la ultimele raiduri ale regelui Magnus Olafsson (1093-1103), ar fi trebuit să rămâne o cantitate mare de artefacte vikinge, printre care și coifuri.

Din nefericire, situația de la fața locului este diferită, arheologii reușind să descopere doar coifuri care precedau era vikingă în insulele britanice. O posibilă explicație pentru acest fenomen ar putea fi reprezentată de creștinarea anglo-scandinavilor , ceea ce a dus la schimbarea obiceiurilor funerare.

Coiful descoperit în Norvegia făcea parte din ofrandele funerare oferite unei persoane decedate. De asemenea, lângă acesta au fost descoperite arme și chiar și o cămașă de zale. Coiful descoperit la Yarm nu făcea parte dintr-o ofrandă și, cel mai probabil, a fost aruncat în apa unui râu.

Istoricii explică faptul că în secolul al X-lea elitele saxonilor foloseau coifuri decorate pentru a-și demonstra autoritatea și puterea. Cel mai probabil astfel de coifuri, precum cel din Yarm, erau folosite de către războinicii obișnuiți, având utilizări practice.

Coiful precede fondarea satului Yarm, a fost descoperit pe malul estic al râului Tees, care poate fi fost un chei înainte de înființarea orașului. Este confecționat din plăci subțiri simple de fier nituite împreună cu benzi de fier. În partea de sus a benzii laterale artizanii au pus un buton decorativ.

Studiul The Yarm Helmet a fost publicat în Medieval Archeology.

Citește și:

Prima excavare a unei nave funerare a vikingilor din ultimul secol va avea loc în Norvegia

Un obiect din vremea vikingilor, descoperit în Estonia

Ruinele unei săli a miedului, unul dintre cele mai importante locuri ale vikingilor, au fost descoperite în nordul Regatului Unit

Descoperire impresionantă în Islanda: cea mai veche așezare vikingă și un tezaur de mare valoare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase